Ellemann- Jensen: "Problemer med moderniseringsstøtte rider mig som en mare"

»Det rider mig som en mare«, sagde miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen om forsinket og kritisabel sagsbehandling af udbetalinger af moderniseringsstøtte.

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen fik landmændenes frustrationer over utilfredstillende sagsbehandling af ansøgninger om moderniseringsstøtte at føle, da der blev åbnet for debat med de delegerede efter ministerens tale.

"Kan det være rimeligt, at landænd skal vente to-tre år på sagsbehandling af en ansøgning om moderniseringsstøtte? Og skal man finde sig i, at en manglende regning på en stikkontakt til 500 kroner skal betyde, at en ansøgninger får afslag", lød et par spørgsmål fra salen.

Virker urimeligt

Jakob Ellemann-Jensen forsikrede, at han har fuldt fokus på problematikken og at der ’er nedsat en arbejdsgruppe’, som skal forsøge at tackle problemerne.

"Det er langt fra første gang, jeg hører om problemerne. Det virker meget urimeligt, og det rider mig som en mare", sagde ministeren, som dog ikke blev mere konkret om, hvornår problemerne kan forventes afhjulpet.

Skal finde balancen

Andre delegerede gav udtryk for deres frygt for, at det bliver følelser frem for fakta, der styrer debatten om pesticider og beskytteles af drikkevandet.

Jakob Ellemann-Jensen kunne dog ikke garantere, at der ikke også fremover vil blive flere restriktioner udløst af befolkningens bekynring.

"Vi er et af de lande, hvor man kan drikke vandet uden at blive syg og uden at det lugter som en svømmehal. Men der en bekymring for drikkevandet, og den skal vi tage alvorligt, - samtidig med, at vi skal respektere ejendsomretten og behandle landmændene ordentligt", sagde ministeren.

Han forudså, at debatten kommer til at fortsætte, og han vil selv indkalde Folketingets partier til forhandlinger inden længe.

"Det kan være, der er områder, som skal tages ud, eller hvor man skal begrænse bruges af pesticider. Men det skal ske på en ordentlig måde", sagde han.

Skattelettelser op ad bakke

Jens Peter Aggesen opfordrede meget kontant miljø- og fødevareministeren til at ’fjerne særbyrder og afgifter’.

"Vi skal kunne producere på markedsvilkår!"

"Fjerne skatter og afgifter? Ja, det ville helt sikkert være fantastisk og dejligt for dansk landbrug. Men jeg må desværre minde om, at det poltiiske landskab ikke tager jublende imod forslag om skattelettelser!" lød ministersvaret.

Klimadebat

En landmand ærgrede sig over, at landbruget ikke får nok credit i klimadebatten for den udbredte ressource-nøjsomhed og genanvendelse, der præger erhvervet.

Jakob Ellemann-Jensen medgav, at det ikke altid er det samlede billede, der kommer frem i medierne.

"Det er det heller ikke i min branche".

Uanset det satte ministeren stor lid til til potentialet i at udnytte græs som proteinpotientiale.

"Det vil kunne give en kæmpe klimagevinst!"

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle