Ellemann om landbrugsforhandlingerne: Godt hvis Wammen kommer på banen

Der skal penge på bordet, og derfor er Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, glad for forlydender om, at finansminister Nicolai Wammen snart kommer på banen i forhandlingerne.

Formand for Venstre, Jakob Ellemann-Jensen, ser gerne, at landbrugsforhandlingerne efter et langstrakt forløb snart rykkes over til Nicolai Wammen (S) i Finansministeriet.

Altinget erfarerede onsdag aften fra centrale kilder, at regeringen nu vil rykke forhandlingerne over til Nicolai Wammen. Og hvis det er korrekt, glæder det formand for Venstre, Jakob Ellemann-Jensen.

"Det lyder som en rigtig god idé. Der skal flere penge på bordet i forhandlingerne, og pengene ligger i Finansministeriet", siger han.

Ordene fra Venstres formand faldt fredag eftermiddag i anledning af et besøg hos en tidligere minkavler nær Idestrup på Falster.

"Vi har lavet et fælles blåt udspil – det er jeg godt tilfreds med for at sige det på godt jysk. Det er nødvendigt, at vi får flere penge ind i forhandlingerne. Da vi forhandlede energi og industri kom der 1,3 mia ekstra til om året, på bilområdet var det halv mia. om året - og så er det mærkeligt, at der ikke er flere penge til landbruget, for selvfølgelig skal der være det", siger han.

Men kravet om flere penge er én ting. Er I også parat til at tale om andre knaster som eksempelvis bindende mål?

"Vi går gerne i dialog og møder konstruktive op. Området er vigtigt, for det betyder meget for mange - både for landbruget og afledte erhverv. Men hvis der ikke kommer flere penge på bordet, så er det tydeligt, at så kommer mange mennesker til at miste job og mange vil gå konkurs", siger han.

Uskønt forløb

Hidtil er det så som så med konsekvensberegningerne af regeringens oplæg til en landbrugsaftale. Indtil videre er det kun Landbrug & Fødevarer, der er kommet med et bud, og det viser, at det vil koste 14.000 job, når der lægges op til nye regler på kvælstofområdet.

De tal har Fødevareministeriet dog ad flere omgange skudt ned, men ministeriet afviser selv at regne på tallene. 

Det er en af de mange ting, der får Jakob Ellemann-Jensen til at betegne forhandlingsforløbet som uskønt.

"Senest blev der indkaldt til et pludselig og hastigt pressemøde i Fødevareministeriet fredags, og der måtte man jo forstå, at det var embedsværket selv, der havde taget initiativet", siger han om mødet, der blev indkaldt til kun få timer efter blå bloks udspil, og hvor der bl.a. blev skudt mod Landbrug & Fødevares konsekvensberegninger.

"Forløbet har været uskønt. Ministeren taler om, at der har været brugt mere end 60 møder, men det har vi altså ikke bedt om", siger Jakob Ellemann-Jensen.

De store knaster handler om penge

Til kritikken af, om blå blok kom for sent ud af startblokkene med sit udspil, siger han:

"Vi var nødt til at vende vores tanker på regeringens økonomi-tabeller, før vi kunne komme med udspil", siger han.

Han anerkender også, at udspillet fra regeringen og udspillet fra blå blok ikke er milevidt fra hinanden.

Den helt store knast handler om penge, og så er der også væsentlige knaster om eksempelvis virkemidlerne.

"Og det gør også en forskel. Målrettet regulering på kvælstofområdet er glimrende til en vis grænse, men når dyrkningsfladen ikke er større, så skal vi bruge flere kollektive virksomheder. Og når vi ved, at muslinger virker på den front, så lad os da bruge dem", siger han.

Emneord

Landbrugsaftale 2021

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle