Ellemann til landbruget: - Kom med jeres forslag til, hvordan vi kan lave en CO2-afgift

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, sender opfordring til landbruget om at byde ind med, hvordan en CO2-afgift på landbruget kan se ud.

Det er uden for enhver tvivl, at der kommer en CO2-afgift på landbruget.

Sådan lød det fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, da han onsdag formiddag talte på Landbrug & Fødevarers delegeretmøde i Herning. Og i den erkendelse, at CO2-afgiften ikke er noget, som går væk igen, sendte Venstre-formanden en direkte opfordring til landbruget om at gå aktivt ind i debatten om, hvordan en kommende afgift kan se ud forud for de politiske forhandlinger, som venter næste år.

- Man kan godt argumentere imod en CO2-afgift. Men man får ikke ret i, for sådan er flertallet skruet sammen. En CO2-afgift på landbruget, det bliver virkelighed. Den er kommet for at blive. Der er et rødt flertal i Danmark, som ønsker at indføre den. Og det er uanset, hvad det kommer til at koste danske landmænd og dansk fødevareproduktion. Det kommer til at ske, lød det fra Jakob Ellemann-Jensen, der tilføjede:

- Derfor så må dansk fødevareproduktion også gøre op med jer selv, hvad der er det rigtige at gøre i den her situation. Skal Venstre og de andre blå partier gøre os gældende i en forhandling? Skal vi trække i den rigtige retning eller skal vi lægge armene over kors og overlade det til Enhedslisten, SF og Alternativet at forhandle med regeringen. Nej, vi er nødt til at bruge vores indflydelse på at gøre os gældende, sagde Venstre-formanden.

Sammenligner med sidste års forhandlinger

Venstre har under den nu overståede valgkamp tilkendegivet, at partiet går ind for en CO2-afgift på landbruget forudsat, at det ikke ender med noget, som går ud over konkurrenceevnen for fødevareerhvervet.

Fra Jakob Ellemann-Jensen bliver den nuværende situation omkring CO2-afgiften på landbruget sammenlignet med situationen fra sidste år, hvor der på Christiansborg blev forhandlet landbrugsaftale.

Ifølge Jakob Ellemann-Jensen, fik Venstre masser af advarsler om, at de skulle holde sig langt væk fra forhandlingerne.

- Det lyttede vi ikke til. Vi gik ind i forhandlingslokalet og fik tingene rykket i den rigtige retning, sagde han.

Ifølge Jakob Ellemann-Jensen kunne man ikke have rykket aftalen, hvis man ikke havde fået hjælp fra Landbrug & Fødevarer under forhandlingerne.

- Jeg tror, at vi kan gøre det igen, når vi skal forhandle om CO2-afgiften. Det kræver selvfølgelig, at vi er klar til at risikere noget. Det kræver, at vi er klar til at sætte noget på spil. At søge indflydelse. Det kræver, at vi er klar til at tage ansvar for en fælles løsning, sagde han, inden han sendte sin direkte opfordring til landbrugsorganisationen:

- Hjælp os nu med at presse Socialdemokraterne og resten af venstrefløjen ind på en mere ansvarlig retning. Kom med jeres løsning. Kom med jeres forslag til, hvordan vi kan lave en afgift, som ikke bliver en barriere for erhvervet, men hvor vi kan finde en vej sammen, lød det fra Jakob Ellemann-Jensen.

Under årets delegeretmøde deltager der ingen ministre, da regeringen som bekendt for nylig gik af efter Folketingsvalget.

Emneord

Delegeretmøde 2022

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle