Embedsmand: Statsministeriet aflivede nøglesætning i minkmateriale

Barbara Bertelsen fik fjernet sætning om fatale konsekvenser for minkerhverv ifølge departementschef. Beskrivelsen var for "patosfyldt".

En sætning, der beskrev, at det ville være fatalt for minkerhvervet at aflive alle mink i Danmark, forsvandt fra materialet til et møde i regeringens koordinationsudvalg 3. november. Det skete på anmodning fra Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen.

Det oplyser Justitsministeriets departementschef, Johan Kristian Legarth, fredag i Minkkommissionen.

Det er på mødet om aftenen 3. november, at regeringens topministre beslutter, at alle mink skal aflives. Forud for det har embedsmænd i flere ministerier skrevet på et skriftligt materiale til mødet.

Fra det daværende Miljø- og Fødevareministerium var der i et udkast til materialet indført en bemærkning om, at aflivning af alle mink ville være fatal for branchen.

"En total nedslagtning inklusive alle avlsdyr vurderes at være fatal for branchen", lød sætningen.

Den sætning blev fjernet fra materialet forud for mødet. Det skete efter dialog mellem Justits- og Statsministeriet fremgår det af mails fra aftenen.

Fredag opklarede Johan Kristian Legarth, hvordan sætningen røg ud af materialet. Det var sket efter en dialog med Statsministeriet, hvorefter Legarth afviste, at det var på Justitsministeriets initiativ.

Ifølge Legarth mener Statsministeriet, at beskrivelsen er for "patosfyldt", og at der ikke er en passende vægtning i sprogbrugen af det sundhedsfaglige del af teksten og den del af teksten, der handler om erhvervets fremtid.

Adspurgt hvem han havde dialog med i Statsministeriet, oplyser han, at det er departementschefen i Statsministeriet - altså Barbara Bertelsen.

Resultatet blev, at sætningen forsvandt. En embedsmand fra Miljø- og Fødevareministeriet bemærkede herefter, at han mente, at oplysningen var relevant for beslutningstagerne.

/ritzau/

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle