En CO2-afgift på landbrugets biologiske processer er reelt en afgift på danske fødevarer

Af Søren Søndergaard, formand, Landbrug & Fødevarer

En national CO2-afgift på landbrugets biologiske processer uden hensyntagen til, hvad omverdenen gør, er klimanationalisme. Det føles måske godt lokalt – men effekten globalt er i bedste fald ubetydelig og afsporer dansk landbrugs og fødevareindustris evne til at levere klimaløsninger til verden.

Det ene, der sker med en høj CO2-afgift, er, at en stor del af produktionen flytter til udlandet. Det andet, der sker, er, at danske fødevarer bliver dyrere. Ingen vinder på det. Og skal vi virkelig gamble med arbejdspladser og risikere en voldsom skævvridning af landet? Afgiften vil ramme hårdt steder, hvor vi bidrager med 10 procent af arbejdspladserne og kommer oven i stærkt stigende omkostninger til energi og råvarer.

Husk: Landmænd og fødevarevirksomheder er allerede omfattet af CO2-afgift som alle andre virksomheder, nemlig afgiften vedtaget i sommeren. Med en CO2-afgift for landbruget taler vi om en helt ny afgift, én udelukkende på landbrugets biologiske processer.

Vi står på mål for, at vi er nogle af de bedste i verden. Vi producerer det, som danske forbrugere og verdensmarkedet efterspørger. Og vi gør det klimaeffektivt. Vi producerer biogas, vi investerer i nye typer foder, og vi laver klimaregnskaber, så landmanden kan se, hvor han skal sætte ind for at sænke klimaudslippet. Der går nærmest ikke en uge uden et nyt klimatiltag fra enten en landmand eller andelsselskaber – som i denne uge med vindmøllestrøm til grøn gødning fra vores store andelsselskaber. Det er ganske unikt. Det er jeg stolt af. Lad os gå den vej – ikke afgifternes vej.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle