En CO2-afgift vil være dansk klima-enegang med bind for øjnene

Landbrug og klima er blevet et tema i valgkampen. Mens debatten går, rykker landmænd og virksomheder på klimadagsordenen.

Af Niels Peter Nørring, klimadirektør i L&F

Den første uge i valgkampen er kommet til at handle mere om landbrug og klima, end man kunne forvente.

Rammerne for landbrugets rejse mod klimaneutralitet er jo på plads.

Takket være erhvervets egne høje ambitioner og takket være en meget bred landbrugsaftale, der lige har fejret etårsfødselsdag. Som en del af aftalen arbejder et ekspertudvalg, som efter nytår kommer med et oplæg om fordele og ulemper ved at opfylde landbrugets klimamål ved brug af forskellige værktøjer: en CO2-afgift, tilskudsmuligheder i den fælles landbrugspolitik, regulering – eller en kombination.

Alligevel er landbrug og klima altså blevet et tema, ikke mindst på grund af statsministerens annoncering af, at hun ønsker en CO2-afgift på landbruget.

Stor undren

Den udmelding kan vi kun stå tilbage med en stor undren over. Det er Socialdemokratiet selv, der som regeringsparti og aftalepart har været med til at sætte ekspertudvalget i arbejde. Før det arbejde er færdigt, giver det slet ingen mening at tale om CO2-afgift.

Og det er vigtigt at påpege, at vi hele tiden rykker os – uden en ødelæggende og forvridende afgift. Vi sidder på ingen måde på hænderne i landbruget og fødevarevirksomhederne.

Vi udvikler ude på de enkelte bedrifter med bl.a. biogasproduktion, nye typer af foder, der reducerer udledningen, og det sker med udvikling af klimaregnskaber på bedriftsniveau, så landmanden kan se, hvor der skal sættes ind.

Samtidigt rykker virksomhederne voldsomt. Blot den seneste uge har budt på to store planer. Arla har lanceret en klimaplan, hvor der øremærkes op til 3,7 mia. kr., der skal belønne de mest klimaeffektive mælkeproducenter. Målet er at reducere udledningen af klimagasser.

Og de fire største andelsselskaber – Arla, Danish Crown, DLG og Danish Agro har i denne uge præsenteret et projekt, der på sigt skal gøre grøn dansk produktion af gødning til virkelighed. Potentialet er en CO2-reduktion på 750.000 ton.

Men statsministerens udmelding har givet anledning til en del debat. Ikke mindst da TV 2 i sin debat mellem statsministerkandidaterne bragte en mere end 10 år gammel og hårdt fagligt kritiseret analyse til torvs. TV 2 brugte den til at påstå, at dansk landbrug ikke er blandt de bedste til at producere klimaeffektivt.

Undsiger egen analyse

Det er meget tankevækkende, at TV2 vælger at bruge en så gammel analyse, der siden er rettet til med nye data, som tænketanken Kraka og Deloitte har regnet videre på. Særligt tankevækkende er det, at Krakas egen cheføkonom til Politiken siger: ”Det er nogle gamle tal. Personligt synes jeg nok også, at det WRI-studie giver et mere retvisende billede”.

Det er alligevel sjældent, at et medie bruger en rapport eller analyse, som organisationen bag erkender ikke er den mest retvisende. Det må give stof til eftertanke hos TV 2, om der ikke er gået noget alvorligt galt i researchen. Vi har da også klaget til TV 2.

WRI-rapporten, som vi selv har været med til at finansiere, netop fordi der ikke fandtes ordentlige data på området, viser da også, at dansk landbrug såvel på gris som på kvæg ligger blandt de bedste.

Det er en meget svær øvelse at sammenligne lande på klimaeffektivitet. Landene har forskellige datagrundlag, og man fanger ikke nødvendigvis alt, hvad landmændene gør, som reducerer udledningen af klimagasser. For eksempel har vi i Danmark ikke fået anerkendelse for den store biogasudbygning, som bidrager til at reducere metanudledning fra gyllen.

Men det nyeste studie fra WRI viser altså en topplacering til de danske landmænd. Sammen med deres kolleger i andre nordeuropæiske lande.

Hvis vi lukker produktionen i Danmark med en CO2-afgift, så er det dog næppe disse lande, produktionen flytter til. Det bliver til lande som Brasilien og Kina, hvor den animalske produktion i dag er i stærk vækst. Her er klimaeffektiviteten – og det tror jeg trods alt, alle er enige om – markant mindre end i Danmark.

Der arbejdes stenhårdt for at udvikle den danske fødevaresektor mod større bæredygtighed.

At ødelægge mulighederne i den proces med en CO2-afgift er rendyrket dansk klimaenegang med bind for øjnene.

Det kan hverken landbruget, landdistrikterne eller Danmark være tjent med.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle