Endnu en ’dansk’ farm ramt af svinepest

10.000 svin skal slås ned på en farm, danskere har lejet i Rumænien.

I det sydøstlige hjørne af Rumænien, mellem Bukarest og Sortehavet, har afrikansk svinepest ramt et landbrug, hvor danskejede DCH International A/S feder svin op til slagtning.

"Der er tale om et landbrug, hvor vi har lejet staldene, og hvor vi har 10.000 svin, der fedes op til slagtning", fortæller Torben Svejgaard, der er formand for DCH International.

Mistanken om sygdommen opstod i tirsdags om eftermiddagen, og den blev endeligt bekræftet af de rumænske myndigheder onsdag aften.

"Sagen er så ny for os, at vi endnu ikke ved, hvor smitten stammer fra. Myndighederne har taget over, og de gør det, som der skal gøres ifølge de lokale regler", siger Torben Svejgaard.

Ikke urolig for flere udbrud

Han er ikke bange for, at der nu skal komme en bølge af afrikansk svinepest på DCH Internationals mange sites med svineproduktion i Rumænien.

"Vi er ikke urolige. På de farme, vi lejer, har vi ikke investeret i det samme høje niveau af biosikkerhed, som vi har på vores egne farme. For det første fordi vi ikke ejer dem. Og for det andet fordi de er så små, at omkostningen pr. svin ikke ville kunne stå i et fornuftigt forhold til risikoen. En farm skal have en vis størrelse, før vi rykker ud med hele pakken af beskyttelsesforanstaltninger. Ellers bliver det for dyrt", siger Torben Svejgaard.

Han har endnu ikke noget bud på, hvor meget udgifterne og tabet i forbindelse med udbruddet kommer til at løbe op i.

På en af Idavangs farme med 20.000 slagtesvin og 1.200 søer i Litauen, som blev ramt af svinepest i august i år, vurderede Jytte Rosenmaj, Idavang, at nettotabet - efter fradrag af forsikringens dækning af udgifter til ny besætning og en del af rengøringen - ville løbe op i cirka 3,5 mio. kr.

DCH International ejes af 98 aktionærer, hvor cirka 75 er landmænd eller forhenværende landmand.

Femte gang danskejet landbrug rammes

Med udbruddet i denne uge i Rumænien på DCHs lejede landbrug, er det femte gang, et 'dansk' landbrug rammes af afrikansk svinepest.

Tidligere har både Idavang (2 gange i Litauen i 2014 og 2018), Goodvalley (1 gang i Rusland i 2016) og Dan Invest (1 gang i Rusland i 2012) været ramt af afrikansk svinepest.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle