Energinet forbereder gassystemet på potentielt overskud af biogas - eksport er en mulighed

Eksplosiv stigning i produktionen af dansk biogas samt faldende forbrug af gas får Energinet til at planlægge byggeri af syv nye "tilbageførelsesanlæg". De skal sikre, at gassystemet kan håndtere lokale overskud af biogas og eventuelt eksportere biogassen til udlandet.

Energinets bestyrelse har nikket ja til at investere i syv såkaldte tilbageførelsesanlæg til biogas - fem i Jylland, ét på Sjælland og ét på Fyn.

Anlæggene skal sikre, at lokalt produceret biogas hurtigt kan komme ud på gastransmissionsnettet og blive spredt rundt i landet - eller eventuelt blive eksporteret til udlandet. Det skriver energinet.dk.

Baggrunden er den eksplosive stigning i produktionen af dansk biogas. 

Den danske produktion af biogas stiger i lyntempo  - ifølge Biogas Danmark vil biogasbranchen inden for de næste fem år bygge 30 nye biogasanlæg og udvide omkring 40 af de eksisterende anlæg. 

Det er forventningen, at biogassen senest i 2030 vil kunne dække det danske gasforbrug 100 procent, skriver Energinet.

Gasforbruget falder

Samtidig falder det generelle gasforbrug hurtigere end tidligere antaget.

Den situation gør det ifølge Energinet nødvendigt at handle allerede nu for at sikre, at gassystemet kan håndtere de store mængder biogas, så det ikke bliver nødvendigt at begrænse produktionen, hvis der opstår "ubalance".

- Om få år vil biogasproduktionen flere steder i landet stige i en sådan grad, at det er nødvendigt at gøre noget hurtigt for at sikre, at gassystemet kan håndtere dette biogaspotentiale og undgå de samfundsøkonomiske tab, der vil opstå, hvis biogasproduktionen skal begrænses som konsekvens af ubalance, siger Peter A. Hodal, der er direktør i Gastransmisison i Energinet.

Skal godkendes

Energinets bestyrelse har godkendt de syv investeringer på et bestyrelsesmøde 30. august. 

Selskabet arbejder nu på en ansøgning til Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet om godkendelse af projekterne efter Lov om Energinet. 

- Energinets videre arbejde med projekterne afventer ministerens behandling og stillingtagen til ansøgningen, skriver Energinet.

Faktaboks

  • De syv kommende tilbageførselsanlæg skal  bl.a. fjerne lugtstoffer og øge trykket fra gassen i distributionsnettet, så den kan transporteres op i gastransmissionsnettet og dermed gøre det muligt at udnytte det store biogaspotentiale, der er i Danmark. 
  • De skal også gøre det muligt at sende biogas via transmissionsnettet til udlandet.
  • Senest i 2030 kan dansk biogas i følge Energinet dække det danske gasforbrug 100 procent.

Kilde: Energinet

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle