Engelsk fond vil investere en mia. kr. i danske gårdbiogasanlæg

15–20 nye biogasanlæg kan være på vej i de næste 18 måneder på danske landbrug. En samlet investering på en mia. kr. kommer fra den engelske investeringsfond Pioneer Point Partners.

Det danske konsulenthus Langfristet ErhvervsFinansiering (LEF) har netop underskrevet en aftale med den engelske investeringsfond Pioneer Point Partners om etablering af 15-20 nye biogasanlæg på danske landbrug. Det skriver konsulenthuset i en pressemeddelelse.

Langfristet Erhvervsfinansiering er skabt af Legofonden Kirkbi, William Demant og Bestseller for tre år siden, i 2014, med det mål, at lave en lånefond, som kunne låne penge ud til erhvervsvirksomheder i konkurrence med bankerne. For to år siden, i 2015, købte Rune Ledgaard Sørensen og Lasse Nielsen LEF af stifterne.

LEF fortæller, at de siden sommeren 2015 har formidlet lån på mere end 300 mio. kr. bl.a. til et nyt biogasanlæg på Ausumgaard ved Holstebro og Grønhøj Bioenergi ved Viborg.

Pioneer Point Partners har sat en investeringsramme på projektet på en mia. kr. over de næste 18 måneder, og det bliver LEFs opgave at finde de danske landmænd og sammensætte finansieringen på hvert anlæg, som i gennemsnit forventes at koste ca. 60 millioner kroner.

Bioenergi er blevet det nye sort for investeringsfonde, der gerne vil investere i grøn energi, og udenlandske investorer har kastet deres blik på Danmark og de danske landmænd.

”Pioneer Point Partners har analyseret det danske marked for bioenergi, og har på baggrund af det valgt at afsætte en investeringsramme på en mia. kr. til investering i danske gårdbiogasanlæg. Englænderne har tidligere haft stor succes med investeringer i vind-, sol- og vandenergi, men afkastningsgraden for investeringer i bioenergi er højere end i andre grønne energi investeringer. Derfor satser man nu på danske gårdanlæg med biogas,” forklarer Rune Ledgaard Sørensen, adm. direktør i Langfristet ErhvervsFinansiering.

Nu efterlyses flere danske landmænd, som kunne være interesseret i at bygge et biogasanlæg.

"Vi har i forvejen opbygget et netværk blandt danske landmænd, og lige nu er vi i positiv dialog omkring 12 potentielle biogasanlæg. Så interessen er stor blandt landmændene, og det er klart, at det nu bliver endnu mere attraktivt, når vi kan præsentere den finansieringsmodel, som vi har udarbejdet sammen med Pioneer Point Partners," siger Lasse Nielsen, direktør i Langfristet ErhvervsFinansiering.

I den nye finansieringsmodel kan landmændene bag biogasanlæggene opnå et betydeligt ejerskab af biogasanlæggene uden krav om egenkapitalindsprøjtning eller behov for personlige garantier over for kreditorer.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle