Enhedslisten: Drænvandsmålinger kan ikke bruges til noget

Koncentrationen af kvælstof i vandløbene beviser ingenting, den samlede mængde er det interessante, siger Enhedslistens Maria Gjerding.

Landbrugets drænvandsmålinger kan ikke bruges til noget. De kan ikke bruges som argument for mere gødning til landbruget, og de siger i sig selv ingenting om vandmiljøet.

Det mener Maria Reumert Gjerding, som ventes at blive Enhedlistens næste fødevareordfører, når veteranen Per Clausen siger farvel til landspolitik ved folketingsvalget på torsdag.

Mængden er det afgørende

»Drænvandsmålingerne kan ikke bruges til noget. Det er jo ikke koncentrationen af kvælstof, men mængden i tons, der er interessant,« siger Maria Reumert Gjerding.

»Det kan sagtens være, der i perioder er meget lidt nitrat i drænvandet, men efter et kraftigt regnskyl kommer der måske pludselig en masse ud. Derfor kan de målinger ikke bruges. Forskerne har sagt det igen og igen: De beviser ingenting,« siger Maria Reumert Gjerding.

Nej til mere gødning

Maria Reumert Gjerding er i det hele taget ikke indstillet på, at danske landmænd over en kam skal have adgang til mere gødning, sådan som Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance har foreslået.

»Der vil klart være nogle steder, hvor man godt kan gødske mere afhængigt af jordens beskaffenhed. Men den opfattelse, der har bredt sig i landbruget af, at alle skal kunne gødske mere, den holder ikke. Der er en balance, der skal gå op: Hvis nogen skal gødske mere vil der være andre steder, hvor jorden skal ud af produktion.«

»Landbruget må indrette sig«

»Danmark er et af verdens mest opdyrkede lande, derfor er den danske natur også mere sårbar end mange andre steder. Enhedslisten vil aldrig nogensinde gå på kompromis med miljøet,« siger Maria Gjerding.

»Vi skal have et godt landbrug, men vi skal også have en ren natur, et godt miljø og en høj biodiversitet, Og landbruget er selvfølgelig nødt til at indrette sig efter naturen.«

COWI-rapport interessant

»Men hvordan skal landmændene tjene penge nok til at overleve?«

»Jeg synes, at det her med, at det er landbrugets gæld og ikke miljøreglerne, der er det problematiske for landmændene lige nu, er noget af det mest interessante, vi har debatteret i denne valgkamp,« siger Maria Reumert Gjerding.

Hun henviser dermed til en rapport om nabotjek af miljøreguleringen i Danmark og en række nabolande, som Cowi har udarbejdet for regeringen.

Dagbladet Politiken og efterfølgende en række medier, herunder LandbrugsAvisen, har fået aktindsigt i rapporten, som endnu kun foreligger i udkast.

Jordbrugerfond

Rapportens foreløbige konklusion passer imidlertid som fod i hose til Enhedlistens analyse af landbrugets situation, mener hun.

»Det viser jo tydeligt, at hvis vi politikere skal hjælpe landbruget, handler det om hjælp til gældsproblemerne.«

Enhedslisten vil derfor genfremsætte partiets efterhånden klassiske forslag om en statslig jordbrugerfond, som skal opkøbe forgældede landbrug og derefter tilbyde de tidligere ejere at blive forpagtere.

»På den måde vil vi række hånden ud til de gældstyngede landmænd, som kan blive forpagtere på deres egen jord,« siger Maria Reumert Gjerding.

Hun tilføjer, at forpagtningerne skal kunne gå i arv til livsarvinger.

Konflikt spidses til

Maria Reumert Gjerding mener desuden, at økologisk landbrug skal fremmes og være den bærende driftsform i Danmark.

»Konflikten mellem natur, miljø og landbrug spidser mere og mere til, sådan som debatten om gødningsreglerne viser. Vi er nødt til at satse på en produktionsform, hvor der ikke er en åbenlys konflikt mellem, at vi både vil have landbrug og natur. Dér er økologien svaret,« siger Maria Reumert Gjerding.

 

LÆS INTERVIEWS MED FØDEVAREORDFØRERE

Landbrugsavisen.dk har interviewet alle ordførere og stillet kritiske spørgsmål til deres landbrugspolitik. Bliv klogere på deres holdninger i vores interviews.

Mette Bock: Vi vil bide VKO i haserne efter valget

Venstre: Valget er afgørende for »det landbrug, vi kender«

DF-politiker: Kvælstof-debat løber let af sporet

Konservativ: Undergødskning koster regnskov i Sydamerika

Kristendemokrater vil bevare selvejet med loft over landbrugsstørrelser

Radikale: Ingen grund til at lempe gødningsregler

S-politiker: Landbruget har malet sig op i et hjørne i miljødebatten

Alternativet: Landbruget skal være 100 pct. økologisk om 25 år

SF: Landmænd skal dele gevinsten ved mere gødskning

Enhedslisten: Drænvandsmålinger kan ikke bruges til noget

PARTIERNES LANDBRUGSPOLITIK: 

LandbrugsAvisen har bedt alle partierne svare på tre centrale spørgsmål om landbrugets fremtid. Se deres svar her.

Faktaboks

Maria Gjerding (36) er kandidat fra Roskilde Universitet i bl.a. miljøplanlægning.

Siden 2008 har hun været ansat i Enhedslistens sekretariat på Christiansborg.

Her er hun miljøpolitisk medarbejder og politisk rådgiver for nuværende fødevareordfører Per Clausen.

Maria Reumert Gjerding stiller op til Folketinget for anden gang. Hun er opstillet i Nordsjællands storkreds og valgprognoserne spår hende gode chancer for valg.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle