Enhedslisten vil gøre minkforbud permanent trods lav risiko for ny variant

Enhedslisten vil ikke genoptage minkerhvervet, men Venstre vil give grønt lys, fordi risikoen er meget lav.

Det forbud mod minkhold i Danmark, som foreløbigt løber til 2023, bør gøres permanent.

Det mener Enhedslistens corona-ordfører, Peder Hvelplund.

Han har onsdag morgen været til møde i Fødevareministeriet. Her har Statens Serum Institut (SSI) og Dansk Veterinær Konsortium (DK-VET) gennemgået en ny risikovurdering af minkhold for Folketingets partier. Den udkom tirsdag eftermiddag.

I risikovurderingen vurderes sandsynligheden for, at der opstår en bekymrende virusvariant ved begrænset dansk minkavl for lav.

- Jeg synes, det er indlysende, at man må permanentgøre det forbud, der er mod minkhold. Corona vil blive ved med at være her, i hvert fald i en rum tid, og der vil fortsat være risiko for nye varianter, siger Peder Hvelplund.

- Så for mig at se er der ikke anden mulighed end at gøre det permanent. Også for at give et klart svar til de avlere, som kan gå med en efter min opfattelse uberettiget forventning om, at der kan åbnes for erhvervet igen.

SSI skriver, at det er svært at estimere en præcis sandsynlighed for, at bekymrende varianter opstår, men konkluderer alligevel:

- Samlet kan sandsynligheden karakteriseres som lav og antages at være betydeligt mindre end sandsynligheden for, at disse vil opstå i en verdenspopulation på 7,9 milliarder mennesker (...), skriver instituttet.

Selv om sandsynligheden er lav, kan konsekvensen, hvis det sker, blive stor, understreger SSI.

Hos Venstre føler man sig modsat tryg ved igen at give grønt lys til minkproduktion i Danmark igen.

Begge partier og regeringen afventer dog en erhvervsøkonomisk vurdering. Derefter venter ordførerne at blive indkaldt til politiske drøftelser om minkerhvervets fremtid.

/ritzau/

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle