Er allerede i mål: Organisationer lukker pelsprotest før tid

Mere end 1,6 millioner borgere i EU har allerede skrevet under på et borgerforsalg mod pelsavl. Derfor stopper organisationer deres underskriftindsamling to en halv måned tidligere end beregnet.

Mere end 1,6 millioner borgere i EU har nu skrevet under på et borgerforslag, der skal gøre pelsproduktion forbudt i EU.

Derfor har de 60 dyrevelfærdsorganisationer, der står bag projektet "Fur Free Europe" valg at stoppe deres underskriftsindsamling før tid.

Organisationerne startede i maj 2022 det europæiske borgerinitiativ, der skal tvinge EU-politikerne til at tage stilling til pelsproduktionen i Europa.

Dermed havde organisationerne et år til at samle minimum en million godkendte underskrifter fra europæere fordelt over mindst en fjerdedel af medlemslandene. Lykkes det, skal EU-Kommissionen nemlig tage stilling til et borgerforslag.

Men organisationerne har allerede opnået mere end det nødvendige antal underskrifter, og har derfor valgt at stoppe indsamlingen allerede nu 1. marts med 1.635.000 millioner underskrifter.

Det er to en halv måned før deadlinen 18. maj.

Det skriver Fur Free Europa i en pressemeddelelse. 

Her fremgår det også, at der nu er 84 organisationer, der har tilsluttet sig initiativet. 

- Det er overvældende så stor tilslutning, der har været til vores call to action, og med langt mere end den påkrævede million underskrifter er EU Kommissionen nu forpligtet til at tage sagen op, siger Esben Sloth, programchef i World Animal Protection, der er én af organisationer bag indsamlingen.

Selvom EU Kommissionen nu er forpligtet til at tage sagen op, er Kommissionen, der er organet, der foreslår ny lovgivning i EU, ikke forpligtet til at handle.  

EU Kommissionen har dog i snart to år arbejdet på en ny dyrevelfærdslov, der skal gælde for hele EU.

Den forventes at være færdig i efteråret 2023. 

- Hvis vi afleverer vores underskrifter, mens Kommissionen alligevel er i arbejdstøjet, er der endnu større muligheder for, at vi kommer igennem med vores krav om et generelt forbud mod pelsavl i hele EU. Og jeg tror faktisk også, at der er gode chancer for, at vi kan få indført et importforbud oveni. Dermed bortfalder enhver diskussion om, at pelsproduktionen flytter til udlandet med dårligere dyrevelfærd til følge, siger Esben Sloth i meddelelsen.

Han henviser blandt andet til, at flere politikere i Europa Parlamentet også har været ude offentligt og bakke op om sagen. 

Ifølge Fur Free Europe bakker også danske Margrete Auken (SF), der sidder Europa Parlamentet, op.

- Det gør vores arbejde meget lettere, når der er så stor opbakning fra borgerne i EU, der ikke vil acceptere, at dyr bliver behandlet så elendigt, som pelsbranchen desværre har gjort i årevis, siger Margrete Auken ifølge Fur Free Europe.

- Med underskrifterne i hånden har vi større chance for at presse EU-Kommissionen til at indføre et samlet forbud for hele EU, og det vil ikke kun være et kæmpe fremskridt for dyrevelfærden, men også gavne miljøet, siger Margrete Auken

I 2021 fik et lignende borgerinitiativ, under navnet ‘End The Cage Age’, EU Kommissionen til at love, at de ville arbejde for, at afskaffe bure og tremmer i landbruget, da 1,4 millioner skrev under i protest mod bure og tremmer i landbruget. 

Det er blandt andet det som Kommissionen arbejder på i forbindelse med den kommende dyrevelfærdslov, der skal gælde for hele EU.

/kold

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle