Er du klar til fire procent brak? Ny brak-børs vil sætte potentielle lejere og forpagtere sammen

Der er et nyt EU-krav om fire procent brak på vej, og det har sendt rystelser gennem landbruget. Derfor har VKST oprettet en brakbørs, hvor landmænd kan finde hinanden og bortforpagte arealer til fjernbrak landet over.

CAP-reformen har skabt røre i dansk landbrug det seneste år, og har fået flere landmænd til at holde vejret i forhold til, hvad det kommer til at betyde for deres landbrug.

En af de nye tiltag, der kan få størst betydning for de danske markplaner er det kommende EU-krav, der gælder fra næste år, der handler om, at fire procent af den dyrkede jord skal lægge brak.

Det kan nogle landmænd have svært ved at finde på egen jord, og det vil VKST gerne være behjælpelige med, lyder det i en pressemeddelelse.

- Vi har oprettet en brakbørs på vkst.dk, hvor du som landmand kan skrive dig på listen, hvis du gerne vil udleje dine arealer, eller skrive dig op til at forpagte arealer til fjernbrak, siger planteavlschef i VKST, Jens Ole Pedersen.

VKST står ikke for formidlingen af kontakten mellem landmændene, men laver en overskuelig liste, hvor landmændene selv kan tage kontakten til hinanden, lyder det.

Få styr på dine brakarealer nu

Står det til blå partier i Folketinget, så skal brak-kravet udskydes, og fødevareminister Rasmus Prehn (S) har da også meldt, at han er åben for at diskutere EU-kravet.

EU-Kommissionen har dog endnu ikke selv stillet et forslag om at udskyde kravet eller giver de enkelte medlemslande mulighed for at selv at bestemme om kravet skal udskydes - som er nødvendigt.

Derfor lyder det fra VKST, at det er en god idé at få styr på braklægningen allerede nu.

Grundlæggende lyder stramningerne i den nye landbrugspakke på, at bedrifter, der i dag opfylder MFO-kravet med efterafgrøder eller græsudlæg skal ændre praksis og udlægge fire procent brak, bræmmer eller småbiotoper – eentuelt fjernbrak.

De nye krav træder i kraft pr. 1. januar 2023.

- Brakarealerne kan ikke længere veksles med efterafgrøder, så ejendommen skal gås nøje igennem, så der kan findes arealer til brak andre steder til næste sæson, siger planteavlschefen i VKST.

- Det er vigtigt at have det juridiske på plads, når der skal indgås aftale om forpagtninger. Uanset om du lejer eller udlejer arealer, skal kontrakten sikre dine rettigheder, give dig ordentlige vilkår og minimere risikoen for uenighed senere - Det er i begge parters interesse, at der laves en præcis kontrakt, forklarer Jens Ole Pedersen.
 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle