Er du klar til kontrol? Fødevarestyrelsen sætter lup på stalde og slagterier

I 2023 stiller Fødevarestyrelsen skarpt på blandt andet dokumentation for dyrevelfærd og fødevarekvalitet. Det sker med en række målrettede kontrolkampagner hen over året.

Er den økologiske bøf faktisk økologisk og har landmandens dyr i stalden det, som de skal ifølge dyrevelfærdsloven?

Sådan lyder nogle af de spørgsmål, som Fødevarestyrelsen kontrollanter blandt andet skal stille, når de i 2023 skal ud til mere end 6.500 særligt målrettede kontroller i landbrugs- og fødebranchen. 

Kontrollerne supplerer årets knap 40.000 almindelige fødevarekontroller på blandt andet landets spisesteder og de mere end cirka 8.000 årlige kontroller i landbruget.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

- På kontrollerne har vi ekstra tid til at se på blandt andet restauranternes dokumentation for, at maden på menukortet lever op til det, de lover deres kunder og på landmandens dokumentation for medicinforbruget til dyrene, fortæller kontorchef i Fødevarestyrelsen, Vibeke Højbjerg.

- Men lige så vigtigt: Vi bruger tid på at vejlede om de regler, der gælder inden for de særligt udvalgte områder, vi ser nærmere på i årets løb, forklarer hun. 

Kontroller I stalde og på marker

En af Fødevarestyrelsens kampagnekontroller i 2023 ser blandt andet på, om landmanden kan dokumentere, at der er så alvorlige problemer med halebid blandt grisene, at det har været nødvendigt at kupere halerne på dyrene, og om landmanden har lavet en handlingsplan for at få løst problemerne.

En anden kontrol ser nærmere på, om landmanden lever op til kravene under Det statskontrollerede Dyrevelfærdsmærke, og kan dokumentere, at kvæget rent faktisk er vokset op under forhold, der berettiger til enten et, to eller tre grønne dyrevelfærds-hjerter på kød eller mælk fra gården.

Også de såkaldte fødevarekædeoplysninger kigger Fødevarestyrelsen på. Reglerne skal bidrage til at sikre, at både landmand og slagteri har sporbarhed på dyrene, og til enhver tid kan dokumentere at dyrene kun har fået lovlig medicin eller eksempelvis har levet økologisk.

Hos kvægfolket kommer der en kontrol af opstaldningen af kalve og om suttebehovet er sikret og opfyldt. 

Senere på året kommer der også fokus på de mange initiativer med donation af overskudsmad. 

Du kan se den fulde liste over årets målrettede kontrolkampagner her.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle