Erfagruppe om løse søer har succes - pattegrisedødelighed er stort emne

Welfare Pigs’ erfagruppe får løbende nye deltagere. Tovholder overvejer, om tiden er moden til endnu en erfagruppe om løse søer i farestalden.

Knap et år har Welfare Pigs’ erfagruppe om løse søer i farestalden på bagen, men tilstrømningen af nye medlemmer gør, at tovholder Kasper Gade Panduro fra SvineRådgivningen overvejer, om gruppen skal suppleres af en ny eller deles op i to.

»Jeg har foreløbig kun fået positive tilbagemeldinger fra gruppens deltagere, og ingen har meldt sig ud.

Faktisk får jeg løbende henvendelser fra nye besætninger, der gerne vil ind i gruppen, fordi de har løse søer eller er ved at bygge om til løse søer«, forklarer Kasper Gade Panduro, svinerådgiver hos SvineRådgivningen.

Ved en tilfældighed blev han prikket på skulderen af den relativt nystartede forening Welfare Pigs, der ønskede at etablere en erfagruppe.

Foreningen, der har løse søer i farestalden som fællestræk blandt sine medlemmer, så et behov for, at medlemmerne ville få et langt større udbytte ved at være med i en erfagruppe, hvor de øvrige deltagere har løse søer som fællesnævner.

Henvendelsen fra Welfare Pigs var Kasper Gade Panduro hurtig til at springe på.

»Jeg synes, en erfagruppe for de her besætninger er vigtig, fordi mange af dem tidligere har været i almindelige erfagrupper og ikke har følt, at de passede ind. Samtidig er det min personlige holdning, at løse søer i farestalden er fremtiden, og så kan vi lige så godt hjælpe hinanden med, hvordan vi skal gøre tingene i stalden med løse søer«, siger han.

Efter tre møder i erfagruppen er Kasper Gade Panduro begejstret for dynamikken i gruppen.

»Gruppen er kendetegnet ved, at den har et stort fremmøde med deltagelse af både ejere og medarbejdere. Desuden stilles der mange spørgsmål på gulvet, når vi er inde i stalden, og der er jeg nødt til at holde styr på tiden, for ellers skrider den.

Der bliver nørdet blandt deltagerne, og de går meget op i detaljer. De skal ind i stien og mærke gulvet og f.eks. vide, hvordan foderanlægget fungerer«, siger Kasper Gade Panduro, der ser samspillet gruppens deltagere imellem som en vigtig faktor for at løse nogle af de udfordringer, som produktionen med løse søer i farestalden står med.

»Hvor man i en erfagruppe for besætninger med kassestier måske drøfter, hvordan man når en dødelighed hos pattegrisene på ti procent, er det i denne erfagruppe helt OK at få hjælp og indspark fra de andre deltagere, hvis man kæmper med en langt højere pattegrisedødelighed.

Det er et emne, vi drøfter rigtig meget, og der er ingen tvivl om, at den erfaringsudveksling, der sker i gruppen, kan være med til at løfte overlevelsen hos pattegrisene«, siger han.

Faktaboks

4 facts om Welfare Pigs’ erfagruppe:

  • Etablering: Tilbage i 2018 blev rammerne for erfagruppen skabt og de første fire mødedatoer fastsat. Siden har gruppen haft møder med besøg på besætninger i oktober, december og marts. Til maj holdes endnu et møde for erfa-gruppen. Meningen er, at der skal holdes møde fire gange årligt i gruppen.
  • Krav: For at være med i erfa-gruppen, som Welfare Pigs har taget initiativ til, er det en betingelse, at man også er medlem af foreningen Welfare Pigs.
  • Hvem er med: En god andel af de besætninger, der har løse søer i farestalden, er ifølge Kasper Gade Panduro, SvineRådgivningen, med i erfagruppen.
  • Emner: Fodring af smågrise, erfaring med behandlervogne og hygiejne i den løse sti er nogle af de faglige emner, gruppen har drøftet. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle