Erfaren branchemand tager kampen op mod pattegrisedødelighed

Best Farm med Lars Brunse i spidsen lancerer en stribe nyheder på NutriFair, der skal reducere dødeligheden hos pattegrise.

Helt op mod 50 procents reduktion af pattegrisedødeligheden. Det er de konkrete resultater fra en række tests af Best Farms nyudviklede og patenterede produkt Pig-Let Starter, der kan ses på den kommende Nutrifair.

- Der er et stort potentiale for at nedbringe pattegrisedødeligheden, når vi kigger på de pattegrise, som er i live 15 minutter efter fødslen, siger Lars Brunse, opfinder og direktør i Best Farm.

Han har mere end 30 års erfaring i branchen med produkter, opfindelser og patenter og har foruden en landmandsuddannelse også stillinger i firmaer som Egebjerg og Vissing at trække på.

Lars Brunse har med Best Farm, der er stiftet sammen med IBF, i første omgang kun fokus på farestalden, hvor han ser flere udfordringer. Han henviser til en Seges-undersøgelse, der viser, at 77 procent af de pattegrise, der klemmes ihjel, har tomme maver. Grisene er sultne, og samtidig mangler der patter hos soen til at servicere alle pattegrise.

- Der foregår et stort arbejde blandt soproducenterne for, at pattegrisene skal overleve, men en bedre løsning mangler, er min erfaring fra mange besøg hos danske svineproducenter, siger Lars Brunse.

Pattegrisehulen er dér, hvor næring skal gives til grisene, men tidligere forsøg på den fremgangsmåde har givet svineri, skabt fugtproblemer, og mælken blev sur og uinteressant for pattegrisene.

- Det er vigtigt, at pattegrisene er ved soen i de første levedøgn, så derfor skal supplementet til soen være inde i hulen, fastslår Lars Brunse og fremviser Pig-let Starteren, der er en flaske med en lille krybbe, som installeres inde i hulen.

Flasken uddoserer kun en lille del af mælken ad gangen. Designet af krybben sikrer samtidig, at pattegrisene nemt kan æde fra den uden at svine.

- Flere landmænd har testet vores nye produkt, og alle er positive. Vores tests viser, at et hold pattegrise sagtens kunne æde en hel liter mælk på dag nul. Det var tydeligt, at pattegrisene er sulte, siger Lars Brunse.

Foderløsningen fås i flere modeller som Pig-Let 2-in-1, der har både flaske og drikkekop samt All-in-1 med flaske, drikkekop og tørfoder. Derved er der mulighed for at tildele næring til grisene fra dag nul og frem til, at de forlader hulen.

På Nutrifair vil Best Farm også fremvise Pig-Let MultiCup, der er en ny og patenteret drikkekop, som kan benyttes i farestien og smågrisestalden.

Koppen er udstyret med flere ventiler, som gør det muligt at tilbyde grisene flere løsninger fra samme kop.

- Koppen kan køre med cirkulerende mælk og ligeledes med cirkulerende vand, forklarer Lars Brunse.

I modsætning til de fleste andre drikkekop-løsninger på markedet er det mulighed for at få vanddryp koblet på systemet.

- Dermed sørger den indbyggede løsning for, at der er vand til pattegrisene fra første dag. Med drypsystemet er der altid vand i koppen, og efter få dage vil pattegrisene selv have lært at bruge kroppen, hvorefter der kan slukkes for drypsystemet, fortæller han.

MultiCup-løsningen kan tændes og slukkes på tid eller manuelt.

Til Pig-Let-systemet kan der endvidere tilkobles en droppose, så pattegrisen kan modtage jern, salt eller sukker sammen med vandet. Griseproducenten kan også vælge kun at bruge indholdet fra dropposen.

- Løsningen med en dropmixpose er 100 procent hygiejnisk og giver det ønskede mix på stiniveau sammen med vandet, når de drikker, siger Lars Brunse og fremhæver Pig-Let MultiCup for at løse udfordringerne med korrekt dosering og hygiejne i forhold til traditionelle rundskåle.

Emneord

Nutrifair 2022

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle