Esben Lunde afviser at rykke på nitratgrænse i drikkevand

En ny stor undersøgelse viser, at risikoen for tarmkræft øges ved markant mindre nitratværdier i drikkevandet end den tilladte grænseværdi. Det får dog ikke Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen til at ville ændre reglerne.

Den store undersøgelse om kræftrisikoen fra nitrat i drikkevand, som er foretaget af Aarhus Universitet og Geus, berettiger ikke en skærpet grænseværdi og heller ikke en fornyet kontrolpligt for private vandforsyninger.

Sådan lyder det i Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsens svar til den socialdemokratiske miljøordfører Christian Rabjerg Madsen.

Det skriver Information.

»Jeg mener (...), at den nuværende grænseværdi fortsat skal følge EU's vandkvalitetskrav,« skriver ministeren i et svar.

»Jeg har tillid til, at beboere med egen vandforsyning selv vil tage initiativ til at få foretaget en kontrol af deres drikkevand,« svarer han i et andet.

Den nye store undersøgelse er baseret på data om 2,7 millioner danskere gennem 34 år og viser, at nitratkoncentrationer ned til fire mg per liter giver øget risiko for tarmkræft. Lige nu er den gældende grænseværdi 50 mg per liter.

»Konklusionerne i vores undersøgelser er på linje med resultaterne i flere internationale studier, der indikerer, at grænseværdien burde være lavere for at beskytte mod kroniske helbredseffekter og ikke kun akutte effekter,« sagde professor i miljømedicin Torben Sigsgaard, som står bag rapporten, ved offentliggørelsen.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle