Estland vedtager forbud mod pelsfarme

Estland har forbudt alle former for pelsdyravl.

56 ud af 101 af medlemmerne af Estlands parlament Riigikogu stemte onsdag for at forbyde pelsdyravl.

Konkret har man stemt for en ændring af dyrebeskyttelsesloven og naturbeskyttelsesloven, der forbyder opdræt af dyr udelukkende for at opnå deres pels. Det skriver Err.ee, der er en engelsksproget side for Estlands landsdækkende nyhedsmedie.

Lovændringen forbyder alle former for pelsdyravl, men ikke opdræt af eks. får eller kaniner, da de også bruges til konsum.

Ifølge nyhedsmediet skal alle tilbageværende pelsdyrproducenter afvikle deres produktioner inden den 31. december 2025.

Et forbud mod pelsdyravl har flere gange været til debat i Estland - blandt andet i 2009, 2017 og 2019.

I befolkningen er opbakningen til forbuddet også massiv. Ifølge en nyere meningsmåling mener 75 procent af alle borgere i Estland, at ræve og mink ikke bør avles for deres pels.

Også Anima, der i Estland har kæmpet for et forbud i næsten 15 år, glæder sig over lovændringen.

"Det er en fantastisk dag for tusindvis af dyr, som den nye lov vil redde fra et liv fuld af lidelse. Nu vil vi fejre det fantastiske fremskridt, og så vil vi arbejde videre for andre dyr i landbruget", siger Kristina Mering, der leder af Anima Estland i en pressemeddelelse. 

De første Europæiske lande, der forbød pelsdyravl var Storbritannien og Østrig i 2000 og 2005.

Siden har også bla. Slovenien, Kroatien, Tjekkiet og Holland vedtaget et forbud mod pelsdyravl, og i flere lande som Belgien, Frankrig, Norge og Slovakiet er forbuddet vedtaget, men træder først i kraft efter en overgangsperiode.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle