Et-årige Simmentaler tvillinger sammen på dyrskue

En nat i februar blev der leveret noget af en overraskelse hos kalveproducent Henrik Skaaning. I stalden havde en af hans køer kælvet et sæt tvillinger.

To et-årige Simmentalerkalve bliver sammen vist frem fredag på Det Fynske Dyrskue.  

Begge kalve var også med deres mor på dyrskuet sidste år som blot fire måneder gamle. Nu er de tilbage på dyrskuet for at blive vist frem igen.

Og for kalveproducent Henrik Skaaning var det en lidt sjov oplevelse da tvillingerne kom til verden den 8. februar 2018

Henrik Skaaningbliver ringet op af sin nabo, der spørger, om han har fået kalv, for der render i hvert fald en rundt på vejen nede foran hans stald.

Da han kommer ned til stalden, ser han rigtig nok, at der er en kalv, der er smuttet ud under hegnet. Han får den hurtigt fanget og taget ind i stalden, da en helt nyfødt kalv selvfølgelig ikke skal rende rundt udenfor.

"Jeg skyndte mig ind, og så stod hun sgu der med en kalv mere. Der fik jeg da godt nok lidt af et chok", siger Henrik Skaaning. 

"Den ko har aldrig fået tvillinger før, så det må man sige, at det er sjældent det sker".

Henrik Skaaning, der ejer og driver gården Elmely nær Faaborg på Fyn, har omkring 45 dyr med fuld opdræt, hvoraf 20 er moderdyr. Derudover har han 22 hektar med græs.

Næsten ens

De to kalve trivedes fra start og er vokset op sammen. Henrik Skaaning, der også driver et firma, hvor han sætter primært kreaturhegn op, ved siden af kvægdriften, fortæller, at de begge er i god stand og sunde.

"Og kommer jeg ind til dem, kommer de begge løbende og vil snakke", siger han.

Det er dog ikke det første hold kvæg-tvillinger, som Henrik Skaaning får - men det her hold er helt specielt. De er begge kvier, levendefødte, raske, samme farve og kan følges ad ind i 'ko-alderen', når de bliver gamle nok.

"Det er vel lidt en bonus. Det er sjovt, når man selv har avlet sig til det, og det bliver spændende at se, hvad de bliver til, når de selv begynder at få kalve".

Køerne er født med numrene 260 og 261, men er også døbt Tulle og Freja - privat har Henrik Skaaning døbt tvillingerne for 'Rollingerne'.

De er stort set identiske, men nr. 260, Tulle, har en grun plet ved venstre øje og en hvid afstegning på flanken.

I konkurrence med hinanden

Med en mor-ko med navnet Toftegård Fedorocia og far-tyr med navnet Jesus kan de to kvier ikke andet, end at blive en succes på Det Fynske Dyrskue.

Men på trods af, at kvierne er tvillinger, har de ikke trukket samme antal point i ringen. Nr. 260 trak 22 point hjem, mens hendes tvillingesøster nr. 261 kunne gå fra ringen med 23 point og en ærespræmie.

"Freja er bare lige en lille smule bredere bag til og går bedre", siger Henrik Skanning, der skal i ringen igen med ko nr. 261 søndag.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle