EU’s malkemaskiner taber fart - Danmark fortsætter op

Flere af EU’s store mælkeproducerende lande tabte pusten i årets første to måneder.

EU’s produktion af mælk holdes hårdt i tøjlerne i øjeblikket. Faktisk er der i årets to første måneder leveret 0,8 pct. mindre mælk til EU’s mejerier sammenlignet med samme periode sidste år.

Det viser nye tal fra EU-Kommisionen.

Det er de store mælkemastodonter som Frankrig og Holland, som sammen med Italien tegner sig for en tilbagegang i niveauet -2,6 til -3,6 pct. i januar og februar.

Til gengæld går det massivt frem i lande som Rumænien og Estland, hvor mælkeproduktionen er øget med 7,3 og 4,8 pct. sammenlignet med februar sidste år.

De danske mælkeproducenter leverer også fortsat mere mælk og præsterer en fremgang på 1,9 pct. i januar og februar.

Polen og Storbrittanien trækker massivt frem med 36.000 tons ekstra mælk i hvert land i de to måneder. Procentvis er det stigninger på 3,6 pct. og 2,9 pct.

Den milde vinter og en ditto våd vinter i 2018 er formentlig årsagen til, at de irske mælkeproducenter også farer fremad. De leverede 3,2 pct. mere mælk i januar og februar.

Australien dykker fortsat

Ser vi udenfor EU er det især bemærkelsesværdigt, at produktionen i Australien fortsætter med at falde. Alene i februar blev der leveret 12,6 pct. mindre mælk sammenlignet med samme måned sidste år.

Tørken i New Zealand sætter også sine spor, hvor januars fremgang på 8 pct. er afløst af mere beskedne +1 pct. i februar.

I USA blev mælkemængden øget med 0,6 pct. i januar og februar i forhold til samme måneder sidste år.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle