EU-afstemning om påstået bi-dræber udskydes

En gruppe medlemmer af EU-Parlamentet lægger pres på formanden for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, for at gennemføre en afstemning om et forbud mod tre pesticider.

EU's agentur for fødevaresikkerhed, Efsa, konkluderede i en rapport 28. februar, at insektmidlerne, såkaldte neonikotinoider, er farlige for biers liv.

Det var ventet, at repræsentanter for EU-landene på et møde i EU's stående komité for planter, dyr, fødevarer og foder torsdag ville tage stilling til, om der skal indføres totalforbud mod pesticiderne.

Men der kommer ingen afstemning, vurderer kontorchef i Miljøstyrelsen Lea Frimann Hansen.

Det skriver Ritzau.

"Der forventes ingen afstemning. Det skal meldes ud til medlemslandene, hvis der skal være en afstemning, og det mener vi ikke kan ske med få dages varsel", siger hun til Ritzau, og fortæller, at Efsas rapport istedet bliver fremlagt for deltagerne ved mødet.

bekymrer parlamentarikere

Det skaber bekymring hos 39 EU-parlamentarikere, herunder Margrete Auken (SF) og Christel Schaldemose (S), som har valgt at sende et brev til Juncker samt kommissæren for sundhed og fødevarer i EU, Vytenis Andriukaitis.

I brevet opfordrer de Juncker til sørge for at sætte kommissionens forslag til afstemning ved mødet.
Afstemningen skulle have fundet sted i maj 2017, men den blev udskudt, fordi Efsa arbejdede på rapporten om insektmidlernes effekt på bier.

"Yderligere forsinkelser af beslutningen vil resultere i fortsat eksponering af bier og andre bestøvere for de giftstoffer, der dræber dem. Det vil få alvorlige konsekvenser for fødevareproduktionen, især honning", skriver EU-parlamentarikerne.

Brevet, som blev sendt 15. marts, kommer dog ikke til at få nogen effekt, vurderer Lea Frimann Hansen.
Det skyldes, at medlemsstaterne i EU ikke kan nå at forholde sig til en afstemning nu, når Efsas rapport først lå klar 28. februar.

Hvornår biernes fremtid bliver afgjort er endnu uvist. Komitéens næste møde er om to måneder.

"Der er en foreløbig dato for et møde sidst i maj, hvor der kan komme en afstemning", siger Lea Frimann Hansen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle