EU kommer med udspil om forbud mod dyr i bure i 2023

I 2023 vil EU-Kommissionen fremsætte et lovforslag om at udfase bure i opdræt af dyr.

Efter krav fra 1,4 millioner europæiske borgere har EU-Kommissionen onsdag meddelt, at der bliver fremsat et forslag om forbud mod bure til opdræt af dyr i landbruget. 

Det følger borgerinitiativet "End the Cage Age", der blev igangsat i 2018. 

"Jeg er glad for at kunne meddele, at vi i slutningen af 2023 vil fremsætte et lovforslag om at indlede udfasningen af bure", siger EU-kommissær for sundhed og fødevaresikkerhed Stella Kyriakides på et pressemøde. 

Efter EU-Kommissionen har fremsat sit lovforslag begynder den vanlige EU-proces, hvor lovforslaget skal igennem og godkends af både Rådet og Europa-Parlamentet. Dermed kommer der til at gå år før det bliver til aktuel ny lovgivning i medlemslandene.

Idéen med borgerinitiativer blev søsat for omkring ti år siden.

Kan man samle en million underskrifter fordelt over mindst en fjerdedel af medlemslandene, skal EU-Kommissionen overveje et lovforslag. Men den er ikke forpligtet. 

Der har været seks initiativer, og tidligere har EU-Kommissionen taget et forslag om drikkevand op. 

Det aktuelle forslag om bure havde skriftlig opbakning i 18 medlemslande fra næsten 1,4 millioner europæere, herunder 65.000 danskere.

Tidligere i juni stemte Europa-Parlamentet med 558 medlemmer for en betænkning, som støtter forslaget. 

Heri hedder det blandt andet, at det bør være implementeret i 2027. Det er ifølge den socialdemokratiske parlamentariker og næstformand i EUs dyrevelfærdsgruppe Niels Fuglsang (S) en realistisk tidsplan. 

"Vi skal selvfølgelig give landmændene tid til at få det gjort. Vi skal lytte til landmændene og til dyrevelfærdsorganisationerne for at udarbejde en tidsplan for, hvordan det kan ske på en måde, så landmændene også kan overskue det økonomisk", siger Niels Fuglsang. 

I dag lever omkring 300 millioner dyr hele eller dele af deres liv i bure. Det gælder høns og gæs, men også fiksering af svin i stalde, kaniner og andre dyr. 

"Dyr er sansende væsner. Det har vi også skrevet i vores EU-traktat. Når vi siger det, må vi også behandle dyrene ordentligt. Der er for mig at se ingen tvivl om, at er man høne og sidder hele livet i et bur, så er det ikke et godt liv", siger Fuglsang. 

Socialdemokraten og flere andre parlamentsmedlemmer har foreslået at kanalisere noget af landbrugsstøtten til landmændene, så de får økonomisk hjælp til omstillingen. Det antyder Kyriakides på pressemødet også som en løsning.

Skal man som forbruger så vænne sig til, at varerne bliver dyrere?

"Det tror jeg ikke nødvendigvis. Jeg tror, at der er masser af måder at gøre det på, så det ikke bliver dyrere. Men vi giver så mange milliarder til landbruget, og der skal vi så målrette de penge, synes jeg, til de landmænd der gør en indsats for at få burene ud", siger Fuglsang. 

Landmændenes internationale interesseorganisation har sagt, at det kommer til at koste for forbrugerne, hvis forslaget bliver til virkelighed. 
/ritzau/

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle