EU-kommissær forarger: "Intensivt landbrug er ikke bæredygtigt"

EU-kommissær mener, at intensivt landbrug er et problem for bæredygtigheden. Udtalelserne forarger dansk parlamentariker og L&F-formand.

En række opsigtsvækkende udtalelser på det sociale medie Twitter har fået både parlamentsmedlem Asger Christensen (V) og Landbrug & Fødevarer-formand Martin Merrild op af stolen.

Udtalelserne stammer fra EU's relativt nyudnævnte landbrugskommissær Janusz Wojciechowski, og i flere tweets lyder det, at intensivt landbrug ikke er bæredygtigt.

"Som en del af Green Deal (EU's nye klimapagt, red.) vil det være nødvendigt at tackle problemet med intensivt svineopdræt i nogle EU-lande, fordi landbruget skal være bæredygtigt", lyder en løs oversættelse af udtalelsen, der er skrevet på polsk, og som efterfølger statistik for lande med stor svineproduktion, herunder Danmark.

skuffer og bryder løfte

Kommissæren har tidligere udtalt, at små landbrug er bedre for miljø og klima, men måtte senere korrigere sig selv og gøre det klart, at han vil være kommissær for alle typer landbrug. 

De nye udtalelser, der igen forherliger små landbrug, skuffer parlamentariker og landmand Asger Christensen.

"Jeg troede, han (Janusz Wojciechowski) var klatret ned fra månen. De her udtalelser skuffer mig, og jeg synes, han bryder det løfte, han gav, om at ville tage sig af alle typer landmænd", siger parlamentarikeren og fortsætter:

"Det er uomtvisteligt, at de større, moderne landbrug er mest bæredygtige, når du ser på luftrensning, klimaaftryk osv. Samtidig bør kommissæren være opmærksom på, at svineproduktion bidrager til en anseelige eksportindtægt fra de globale markeder, fordi vi kan konkurrere".

ked af diskussion

Asger Christensen er i det hele taget led og ked af, at diskussionen om store og små landbrug fortsætter.

"Det har ingen berigtigelse. Uanset størrelsen skal man være bæredygtig og levere den vare, som markedet efterspørger. Så kan der være nogle forretningsmæssige omstændigheder, der gør, at man er stor eller lille", siger han.

Den liberale gruppe Renew, som Asger Christensen og Venstre er en del af, har nu sendt en række spørgsmål til kommissæren for at bede ham uddybe hans udtalelser fra Twitter.

invation til danmark

Kommissærens udtalelser bekymrer ligeledes L&F-formand Martin Merrild, der mener, at de strider mod den liberale landbrugspolitik, der er blevet ført i EU siden 1992.

"I 92' lagde man en retning, der sagde, at vi i landbruget skulle kunne klare os selv, støtterne skulle afvikles, og vi skulle kunne konkurrere på verdensmarkedet. Det vil kommissæren med sine udtalelser gøre op med. Han har nogle romantiske forestillinger om mindre landbrug med få hektarer, som der har været i de gamle østlande, og som vil have utrolig svært ved at klare sig på verdensmarkedet", siger formanden.

I et brev stilet til EU-kommissæren har Martin Merrild udtrykt sin bekymring over udtalelserne, hvor han også inviterer Janusz Wojciechowski til Danmark.

"Det her viser, at det haster med at få ham til Danmark for at se noget landbrug, for han har åbenbart ikke meget indblik i, hvilke normer vi arbejder efter her. Vi har i dén grad et bæredygtigt landbrug her i landet, og jeg håber, at han vil imødekomme vores invitation", siger Martin Merrild.

Faktaboks

Her er landbrugskommissær Janusz Wojciechowskis tweets (oversat med Google Translate):

  • "Antal grise pr. 100 ha landbrugsjord (2017 ): Frankrig-43, Italien-67, Polen-79, Tyskland-166, Belgien-452, Danmark-473, Holland-690. Som en del af Green Deal vil det være nødvendigt at tackle problemet med intensivt svineopdræt i nogle EU-lande, fordi landbruget skal være bæredygtigt". 17:37 - 9. feb. 2020
  • "Det handler kun om det faktum, at på det fælles EU-marked bør landbrugssvineopdræt, der engang var udbredt i hele Europa, ikke skulle forvandles til industriel drift i kun få lande og ikke forsvinde i andre. Herren forstod ikke, hvad han argumenterede med". 18:35 - 9. feb. 2020
  • "Du forstår ikke, at industrielt svineopdræt i flere lande fejer landbruget i andre lande, herunder Polen". 18:46 - 9. feb. 2020
  • "De ville ikke være sammenlignelige, fordi der er flere svin i Danmark end i hele Polen. I 8 gange mindre Danmark". 18:51 - 9. feb. 2020
  • "Det handler ikke om regulering, det handler om økonomisk støtte til reel landbrugsproduktion på en sådan måde, at den bliver konkurrencedygtig med industriel produktion. Forbyder ikke bare et levedygtigt alternativ". 23:13 - 9. feb. 2020

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle