EU-Kommissionen frygter betydelig mangel på arbejdskraft i landbruget

EU-landene skal sikre, at sæsonarbejdere let kan bevæge sig over grænserne, så fødevaresektoren og landbruget ikke mangler hænder, mener kommissionen.

Europakommissionen har mandag opdateret sine retningslinjer for medlemslandenes håndtering af grænserne i forbindelse med corona-udbruddet.

Her fremgår det, at kommissionen ser sæsonarbejdere i landbruget som kritisk vigtige medarbejdere, der let skal kunne krydse grænserne i EU.

"Gennem disse retningslinjer opfordrer kommissionen medlemslande til at lave specifikke byrdefri og hurtige procedurer for at sikre en glidende passage for grænse- og sæsonarbejdere, herunder passende helbredsundersøgelse", skriver kommissionen i en pressemeddelelse.

frygter mangel på arbejdskraft

Tyskland har allerede indført et forbud for indrejse af sæsonarbejdere fra ikke-Schengen lande. Det vil bl.a. sige Rumænien og Bulgarien.

Dertil kommer, at det er blevet sværere at krydse grænser, og at nogle lande kræver karantæneperioder.

"EUs fødevaresektor arbejder hårdt for at sikre en effektiv forsyningskæde og fødevaresikkerhed på tværs af EU gennem denne enestående krise. Ikke desto mindre vil sektoren i de kommende uger opleve en betydelig mangel på arbejdskraft, hvis sæsonarbejdere ikke er i stand til at nå deres arbejdsplads pga. restriktive tiltag", lyder det fra kommissionen, der fortsætter:

"Sæsonarbejdere er kritisk vigtige for landbrugssektoren til høst, såning og plejefunktioner, især i den nuværende sæson".

Emneord

coronavirus , politik

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle