EU-Kommissionen: Skær direkte landbrugsstøtte 1,4 pct. i 2016

Krisestøtten til landmænd skal finansieres ved at skære i arealstøtten, foreslår EU-Kommissionen.

For at krisestøtten ikke vælter resten af budgettet, foreslår embedsmændene i EU-Kommissionen at skære den direkte landbrugsstøtte med knap 1,4 pct. i 2016.

Det skriver EU-Kommissionen, der nu vil have medlemslandene og EU-Parlamentet til at træffe en beslutning.

Nedskæringen skal sikre, at EU har 3,3 mia. kr. til rådighed i en krisereserve i 2016. I både året, der gik, og i 2015 har EU-Kommissionen flittigt brugt krisestøtte. I sommeren 2014 gav EU støtte til frugt- og grøntproducenter, der blev ramt af Ruslands boykot af vestlige fødevarer. Også mælkeproducenterne og svineproducenterne har modtaget hjælp i form af støtte til privat oplagring af fødevarer, hvilket skulle mindske presset på fødevarepriserne.

EU-Kommissionen foreslår, at støttemodtagere, der får under 15.000 kr. i direkte betaling, samt landbrug i Bulgarien, Rumænien og Kroatien, fritages. Disse østlande er stadig i gang med en indfasning, hvor de gradvist får tildelt støtte efter de samme kriterier som de gamle EU-lande.

Medlemslandene, der samles i Ministerrådet, og Europa-Parlamentet har nu indtil den 30. juni 2015 til at forhandle om satsen. Hvis de ikke kan blive enige inden denne dato, vil EU-Kommissionen på egen hånd træffe en beslutning.

EU har også tidligere udnyttet muligheden for at skære i den direkte landbrugsstøtte for at sikre finansiel disciplin. Det skete senest i 2013, hvor EU-Kommissionen først foreslog at skære fire pct., men senere blev nedskæringen mindsket.

Emneord

landbrugsstøtte , eu

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle