EU lægger op til forkortet glyphosat-godkendelse

EU-Kommissionen vil have glyphosat godkendt i 10 år, selvom det normale er 15 år.

EU-Kommissionen lægger nu op til, at glyphosat, aktivstoffet i round up og et vigtigt sprøjtemiddel for konventionelt landbrug, får en godkendelse for 10 år. Det skriver flere EU-medier, heriblandt Euractiv.com.

Anca Paduraru, talsmand for EU-Kommissionen, siger, at der endnu ikke er et formelt forslag, men at EU's sundhedskomissær, Vytenis Andriukaitis, blot har foreslået de 10 år.

Normalt ville et aktivstof blive godkendt for 15 år. Der er altså tale om et brud mod sædvanen, men talsmanden siger, at glyphosat ikke er et normalt tilfælde.

Halmkrise i Sverige: Priser 50 procent over normalen 10. december · 10:00

De seneste år har der været uenigheder om, hvorvidt glyphosat bør anses som sundhedsskadeligt. Det kan du læse mere om i denne artikel.

EU's sundhedsagentur mener ikke, at glyphosat er til fare for helbredet. Også Canadas sundhedsmyndigheder har undersøgt stoffet og frikendt det.

Der er dermed lagt op til, at EU-Kommissionen foreslår en fornyelse af godkendelsen. I sidste ende er det dog EU's medlemslande, som skal nikke ja. En kreds af lande har tidligere værgret sig mod at forny aktivstoffets godkendelse. Derfor fik det en fornyelse på blot 18 måneder for et år siden.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu