EU-politiker: Øremærketyranni er ved at lukke dansk hjorteavl

EU-parlamentariker Asger Christensen frygter for hjorteavlens fremtid.

Dansk overimplementering af ny EU-lovgivning sender snart hjortebranchen på hovedet i graven, frygter Asger Christensen, medlem af EU-Parlamentet, fordi Fødevarestyrelsen tolker Dyresundhedsloven anderledes end andre EU-lande.

Det skriver han i en pressemeddelelse.

Loven er en del af ny EU-lovgivning om dyrevelfærd, som træder i kraft i begyndelsen af næste år. Danske hjorteavlere har derfor fået besked på at øremærke alle hjorte fra 1. januar.

Ifølge Asger Christensen skal Rasmus Prehn og Fødevarestyrelsen forlænge tidsfristen omgående, hvis vi skal holde liv i dansk hjortavl.

Rasmus Prehn har forsøgt at sende ansvaret videre til EU. Men Asger Christensen har undersøgt sagen i Europa-Parlamentet. Og konklusionen lyder, at det er op til medlemslandene at afgøre, hvilket identifikationsmiddel der gøres brug af og fastsætte tidsfristen.

”Nu har vi sort på hvidt, at det er op til medlemslandene at beslutte, hvordan dyrene mærkes og hvornår. Rasmus Prehn har altså mulighed for at forlænge tidsfristen for vores hjorteavlere. Det skal han gøre brug af, og det kan kun gå for langsomt,” fastslår Asger Christensen.

EU’s kommissær for sundhed og fødevaresikkerhed har i et skriftligt svar til Asger Christensen bekræftet, at det ikke er EU, der har bebudet øremærkning af hjortedyr pr. 1 januar. EU-reglerne giver tværtimod medlemslandene fleksibilitet til at beslutte, hvordan dyrene kan identificeres.

”Bolden ligger hos Rasmus Prehn og Fødevarestyrelsen. De må først og fremmest forlænge tidsfristen. Det vil give avlerne ro og tid. Lige nu ser de jo ingen anden udvej end at begynde at aflive dyrene.”

Øremærkning af hjortene kræver, at dyrene indfanges og bedøves. Som konsekvens af bedøvelsen kan kødet ikke længere afsættes. Parlamentarikeren kalder processen uhensigtsmæssig:

”Processen er decideret farlig for både dyr og avlere. Og så mener jeg, at det er meningsløst at begynde at øremærke dyr i indhegning. Vi er nødt til at se på, om der er andre muligheder end øremærkning. Det har Fødevarestyrelsen mulighed for, hvis tidsfristen forlænges,” forklarer EU-politikeren.

Fra 1. januar har Fødevarestyrelsen bebudet, at alle voksne hjorte være øremærket, og fra 13. februar 2022 skal alle hjorte i fangenskab øremærkes senest ni måneder efter fødsel.

Obs. artiklen er rettet d. 10/12 kl. 15.42. Tidligere fremgik det ikke af teksten at den er baseret på en pressemeddelelse fra Asger Christensen.
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle