EU-politiker om ny klimaplan: Totalforbud mod pesticider er ikke løsningen

Pesticider må ikke gøres til en skurk, og så skal landmændene i EU have hjælp til at investere i præcisionsteknologi, mener Asger Christensen (V) efter EU-kommisionene fremlagde sin nye klimaplan.

Europa skal være verdens første klimaneutrale kontinent.

Det har EU-Kommissionen fremlagt onsdag som en del af deres køreplan til 'New Green Deal'. En aftale, der har været længe ventet af politikere i hele Europa, og som formentlig kommer til at få stor betydning for den grønne omstilling fremover.

Blandt andet fordi aftalen skal danne grundlag for en egentlig klimalov i EU. Et ambitiøst men godt mål, mener EU-parlamentariker og landmand Asger Christensen:

"Jeg glæder mig over, at Kommissionen lancerer en ambitiøs “green deal”. Det er vigtigt for at tackle de problemer med klima, miljø og biodiversitet, som vi står overfor", udtaler han i en skriftelig kommentar til landbrugsavisen.dk.

Alternativer til Pesticider

Den nye aftale skal bekæmpe nogle af EU's største problemer med klima, miljø og biodiversitet.
Blandt andet lægger aftalen op til at al lovgivning i EU, skal vurderes ud fra effekten på klima og miljø.

Derudover skal landbrugsstøtten også øremærkes, så 40 procent skal gå til klimainitiativer. Med stategien kaldet 'Farm To Fork' skal der også findes alternativer til pesticider, så brugen af pesticider kan begrænses.

Her vil Asger Christensen dog gerne råde til, at man går efter en reduktion og ikke et forbud:

"Vi skal passe på med ikke at gøre pesticider til den store skurk. Pesticider er et nødvendigt middel for de fleste landmænd, som vi kan ikke bare kan fjerne. Jeg er enig i, at vi kan prøve at reducere brugen af pesticider - og det kan blandt andet ske gennem præcisionslandbrug", udtaler han og uddyber:

"EU skal bidrage til investeringer i ny teknologi, som droner og nye maskiner til sprøjtning, så kan vi nøjes med at bruge pesticider, når det er nødvendigt, og præcist, hvor der er behov. Det kan reducere forbruget en hel del. Et total forbud mod pesticider vil føre til alt for store tab af fødevarer, hvilket jo er skidt for både klimaet og fødevaresikkerhed".

Håber på hjælp til landmanden

Kommissionens Green Deal, der vil blive fremlagt som en egentlig klimalov senest i marts 2020, vil også have stort fokus på at genetablere biodiversitet i EU, fortæller parlamentarikeren, der har nået at lure i aftalen.

"En rapport fra EU's miljøagentur viste fornylig, at biodiversitet i EU ikke har det godt. Derfor foreslår jeg, at EU gør det lettere for landmænd at booste biodiversiteten", siger Asger Christensen. 

"For eksempel ved at give landmænd mere selvbestemmelse og samtidig ændre modellen for støtte fra et nettoareal til et bruttoareal. Dét vil være godt for klima og biodiversitet at give landmænd mere frihed over deres marker, og netop det vil jeg foreslå Kommissionen".

Faktaboks

Oplæg fra EU

Nogle af punkterne i køreplanen til New Green Deal, som kommer til at berøre landbruger er:

  • Blandt andet lægger aftalen op til at al lovgivning i EU, skal vurderes ud fra effekten på klima og miljø.

  • Derudover satser aftalen også på et forslag om, at EU allerede i 2030 mindst skal have halveret sin udledning, og EU er helt klimaneutralt senest i 2050.

  • Derudover foreslår EU-kommissionen at indføre en CO2-told, der gør varer dyrere, hvis de ikke er bæredygtigt produceret. 
  • Derudover skal landbrugsstøtten også øremærkes, så 40 procent skal gå til klimainitiativer.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle