EU vil lempe planlagt total-sprøjteforbud

EU-Kommissionen har efter dansk indspil blødt op på plan om totalforbud mod pesticider på miljøfokusarealer. Men kvægproducenter med MFO-græsudlæg i majs risikerer forsinket udbetaing af landbrugsstøtte.

EU-Kommissionen vil alligevel ikke indføre et totalforbud mod at sprøjte miljøfokus-arealer (MFO).

Efter meget aktivt indspil fra Landbrug & Fødevarer (L&F) vil Kommissionen nu friholde hovedafgrøden i marker med MFO-græsudlæg fra det planlagte totalforbud.

I stedet skal forbuddet mod at sprøjte gælde fra høst og mindst otte uger frem, eller frem til etablering af næste hovedafgrøde.

Det oplyser L&F, som har påpeget de store problemer, et totalforbud ville have givet de mange danske landmænd, der udlægger MFO-græsudlæg i hovedafgrøder.

17-årig åbner maskinudlejning - Jeg har altid drømt om at være selvstændig 18. november · 08:18

»Det er en stor sejr for os, at vi ikke får et totalt sprøjteforbud,« siger Martin Merrild, formand for L&F.

»Der vil stadig være landmænd, som bliver ramt, men i forhold til et totalforbud, er det en kæmpe lettelse.«

Kan forsinke støtten

Kvægproducenter med MFO-græsudlæg i majs kan dog fortsat blive generet.

Majs høstes sent (oktober) og sprøjteforbuddet skal kontrolleres i hele forbudsperioden. Ifølge EU kan der først udbetales landbrugsstøtte, når den fysiske kontrol er slut. Landmændene risikerer dermed, at udbetalingen bliver forsinket.

Faktaboks

Totalforbud undgået

  • Hvis EU-kommissionens forslag vedtages, vil der fra 2018 gælde et sprøjteforbud for MFO-efterafgrøder og MFO-græsudlæg.
  • Dog er sprøjteforbud undgået for hovedafgrøden i marker med græsudlæg. I stedet gælder forbuddet otte uger efter høst eller frem til etablering af næste hovedafgrøde.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu