Europæisk hvedeeksport halter fortsat

Eksport af europæisk hvede halter, og det betyder udsigt til højere slutlagre. Rapsfrøene fortsætter med at sive efter opjustering af franske arealer

Med helligdag i USA havde vi i går forudsagt en stille dag på afgrødemarkedet, men åbningen startede alt andet end stille ud.

Hveden fortsatte sit fald fra sidste uge og blev handlet et par euro/ton ned. Henover eftermiddagen blev det tabte fra dagens indledende handel indhentet og ved luk var vi stort set tilbage i et rundt nul for dagen.

Dermed blev det i går heller ikke dagen hvor vi fik et rebound, skriver Jyske Markets i dagens afgrødekommentar.

Det er især eksportmarkedet der har været med til at presse priserne på Matif møllehveden lavere. Den europæiske eksport halter små 20% efter sidste års niveau og sælgerne har indtil videre været tilbageholdne i forventning om at en sløj høst ville sende priserne yderligere op og en aggressiv russisks eksport.

prisen bliver presset ned

Nu er prisstigningerne udeblevet og i takt med at foråret nærmer sig, og der igen er behov for likviditet, er sælgerne begyndt at presse priserne ned.

Den europæiske eksport for sæsonen beløber sig til blot 10,7 mio. tons mod 13,2 sidste år, og ser vi ikke en genopblomstring af den europæiske eksport, vil det medføre større end ventet slutlagre. Højere slutlagre vil presse priserne ned, og dermed bider det sig selv i halen.

Dermed er alt snak om knappe forsyninger foreløbig glemt.

solide russiske lagre

Selvom de russiske hvedelagre ultimo sæsonen har udsigt til at blive ekstremt lave, forlyder det at der stadig er rigelige mængder at tage af, og forsyningerne uden problemer kan mætte både det indenlandske marked og tilfredsstille eksportmarkedet.

Dertil kommer at nyhøst terminer handler med pænt fradrag i forhold til gammel høst, og dermed er der heller ikke det helt store incitament til at holde fast i varerne for længe blandt de europæiske producenter.

stigning i canada og ukraine

I rapsmarkedet er stemningen ikke meget anderledes og opjusteringen af tilsåede franske rapsarealer i sidste uge vægter stadig tungt.

Selvom der fortsat er udsigt til en pæn nedgang i arealerne i Frankrig, så står det ikke længere så slemt til som først frygtet, og kigger vi globalt er der stadig mulighed for at de lavere europæiske arealer kan blive opvejet af en stigning i arealerne i blandt andet Canada og Ukraine.

Positivt er at vi ser stabile priser i palmeolien og øget biodieselmandater estimeres for kommende sæson at øge forbruget globalt.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle