Europa vil stoppe for patenter af korn og natur

En bred europæisk front går nu imod patenter på planter, der primært bygger på traditionel forædling. Det europæiske patentkontor har stoppet sagsbehandlingen og er på vej med nye retningslinjer. Det skriver Ingeniøren.dk

Tirsdag d. 21. marts kom det frem af bryggerierne Carlsberg og Heineken har fået patent på ialt tre bygsorter, de bruger til at brygge deres øl.
 

 Men nu trækker Europa i bremsen på patenter på biologisk materiale, herunder byg. Spørgsmålet om, hvornår liv kan patenteres, har fået en fælles front bestående af EU, ngo’er og de store europæiske landbrugsorganisationer i aktion, skriver Ingeniøren.

Ifølge både EU og interesseorganisationerne er patenterne udtryk for et skred, der strider imod det europæiske fællesskabs interesser:

"EU’s bioteknologidirektiv siger meget klart, at der ikke kan gives patenter til planter og dyr, der er fremavlet fortrinsvis ved hjælp af traditionel forædlingsteknik. Og det mener vi, at Carlsberg og Heineken bruger her," siger Erling Frederiksen, talsmand for miljøorganisationen Noah og det europæiske ngo-netværk No Patents on Seeds, til Ingeniøren.

Netværket har gjort indsigelse mod Carlsbergs og Heinekens bygpatenter, og samme holdning findes i et enigt ministerråd i EU, der i februar i år tilsluttede sig anbefalinger fra EU-Kommissionen om, at planter og dyr, der stammer fra overvejende biologiske processer, ikke bør kunne patenteres.

Det er denne udvikling, der har fået EU og interesseorganisationerne på banen, hvilket foreløbig har fået EPO til at standse sagsbehandlingen af flere hundrede patentansøgninger og arbejde på forslag til nye retningslinjer.


 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle