EUs mælkeproducenter varsler store traktordemonstrationer i Bruxelles

Traktorer til Bruxelles: Mælkeproducenter fra en lang række EU-lande ventes at demonstrere i Bruxelles 13.-14. december. De føler deres fremtid truet af CAP-reform og andre EU-planer.

Hundreder, måske tusinder af traktorer, kommer til at rulle i gaderne i Bruxelles 13.-14. december, når europæiske mælkeproducenter møder op til en stort anlagt demonstration mod reformen af den fælles landbrugspolitik, CAP-reformen, samt andre udspil fra EU.

Det forudser Landsforeningen Danske Mælkeproducenter (LDM)  i en pressemeddelelse om de planlagte demonstrationer.

Initiativet til demonstrationerne kommer fra den hollandske gruppe "Farmers Defence Force" og den europæiske samarbejdsorganisation for mælkeproducentforeninger European Milk Board (EMB) har tilsluttet sig demonstrationen, som også danske LDM bakker op om.

"Hvis der skal en demonstration til at få dem (politikerne, red.) ud af kontorerne, så må man gøre det på den måde", siger Kjartan Poulsen, formand for LDM.

Tvivler på danskere

Kjartan Poulsen, der også er næstformand i EMB, håber, at der vil være danske deltagere ved de varslede demonstrationer, men han tvivler på, der vil være mange.

"LDM er medlem i EMB og på den måde er LDM blandt deltagerne, men vi ved godt, der næppe bliver mange danske flag at se i Bruxelles", siger han.

"Vi ved, at danske landmænd ikke griber til demonstration, før bægeret løber over af frustrationer. Sådan er det også længere sydpå, deres bæger er måske bare lidt mindre. Vi ved også, at her i landet er den offentlige holdning blevet, at man i hvert fald ikke skal have noget ud af at demonstrere. Tværtimod bruger politiet gerne enhver lejlighed til at kontrollere alle køretøjer og parkeringer m.m. Men den holdning gælder ikke i Sydtyskland, Holland, Belgien, Frankrig og hele det Bælte. Franske landmænd er jo nærmest kendt for at få deres krav opfyldt, når rundkørslerne bliver blokeret af gyllevogne", siger Kjartan Poulsen i pressemeddelelsen.

Danskere står til tab

De danske mælkeproducenter ser dog også selv ind i tab som følge af CAP-reformen og de øvrige EU-planer om Farm to Fork og Green Deal, understreger Kjartan Poulsen.

"Det er planen at spise os danskere af med helt uacceptabelt få eco-schemes og et par andre lappeløsninger, som på ingen måde vil kompensere for det tab, som danske mælkeproducenter får på reformen", siger han.

I følge Kjartan Poulsen forventes det, at  over 2.000 polske mælkeproducenter vil deltage i demonstrationerne i Bruxelles, ligesom forventningen er at se hollændere og belgiere i stort tal. 
Selv deltager han ikke, da han er optaget af andre opgaver.
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle