Eva Kjer om smal aftale: »Smadderærgerligt«

Socialdemokraterne og Radikale fik kolde fødder i 11. time og var reelt ikke villige til forlig om landbrugspakken, vurderer miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen beklager, at det efter ugers intense og brede politiske forhandlinger endte med en smal, blå aftale om landbrugspakken og den fremtidige målrettede regulering af landbruget.

Hun havde hellere end gerne set, at det var endt med en bred aftale med deltagelse af både Socialdemokraterne og de radikale.

Det sagde hun, da hun i formiddag præsenterede aftalen sammen med de øvrige aftaleparter fra Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative.

»Ville ikke tage ansvar«

Både Socialdemokraterne og de Radikale var ellers med i forhandlingerne til det sidste sent mandag aften.

Men i sidste øjeblik valgte de to partier alligevel at stå af.

»Jeg synes, det er smadder-ærgerligt, at socialdemokraterne ikke ville være med. Jeg mener, vi gennemfører noget, vi alle har snakket sammen om i mange år – nemlig paradigmeskiftet i måden at regulere landbruget på,« siger Eva Kjer Hansen.

»Jeg havde håbet, at socialdemokraterne ville have taget ansvar på det her felt, det beklager jeg, at de ikke ville.«

Fik kolde fødder

Eva Kjer Hansen afviser at have fået en konkret begrundelse fra de to partiers ordførere, selvom ordførerne Simon Kollerup (S) og Ida Auken, Rad. efterfølgende har kaldt landbrugsaftalen for »en sort dag for det grønne Danmark.«

 

Økologi og vandløb

Ida Auken har udtalt, at hun ikke fik imødekommet ønsker om penge til økologi og bedre sikring af vandløb i aftalen, mens Simon Kollerup har udtrykt bred bekymring for, om miljøet varetages godt nok, når landbruget får adgang til mere gødning.

Eva Kjer Hansen mener modsat, at hun og de øvrige borgerlige partier var både fleksible og imødekommende overfor Socialdemokraterne og de radikale under forhandlingerne.

De to partier fik simpelthen kolde fødder i de sidste forhandlingstimer, vurderer hun.

En opfattelse, som deles af de øvrige borgerlige ordførere.

S og R ude af naturpakke

Ifølge Eva Kjer Hansen betyder udfaldet af forhandlingerne om landbrugspakken, at Socialdemokraterne og de Radikale også har meldt sig ud af de politiske drøftelser om en naturpakke til foråret.

»Parterne bag landbrugsaftalen er inviteret til drøftelser om naturpakken. Men det har Socialdemokraterne og de Radikale så også sagt nej til,« siger hun.

Det har ikke været muligt for LandbrugsAvisen at træffe Simon Kollerup eller Ida Auken for en telefonisk kommentar.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle