Eva Kjer viste dansk kvalitet til svensk minister

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen havde mandag inviteret sin svenske ministerkollega til Slagelse for at se nærmere på de danske forhold i svinebesætninger.

Det er ingen hemmelighed, at Sverige de seneste år har haft et omtumlet forhold til dansk svinekød. De danske bønder har været udsat for en massiv mediekampagne.

Denne uge fik den svenske landbrugsminister Sven-Erik Bucht så et syn på virkeligheden, da han mandag var på studietur med miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen på svinebesætningen Frihedslund ved Slagelse.
 
Her fik de både indblik i en topmoderne dansk svinebesætning og hørte oplæg om en anden dansk svineproducents erfaringer med løsdrift i farestalden. Og så fik de to ministerkollegaer ikke mindst lejlighed til at diskutere eksport, dyrevelfærd og bekæmpelse af MRSA.
 
Eva Kjer Hansen beretter, at hun har haft stor gavn af at tale med den svenske landbrugsminister.

"Der var stor anerkendelse af den danske eksportudvikling, og vi talte om koblingen mellem erhverv, stat og forskning. Vi nåede også omkring både dyrevelfærd og bekæmpelsen af MRSA, som er en udfordring for både Danmark og mange andre EU-lande, og jeg fortalte om de tiltag, vi i Danmark har sat i værk for at bekæmpe MRSA på en effektiv måde," siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.
 
Hun fik også lejlighed til at fortælle Sven-Erik Bucht om nogle af tiltagene i fødevare- og landbrugspakken, blandt andet det kommende dyrevelfærdsmærke.
 
"Det er ikke kun danske forbrugere, der kan få gavn af et dyrevelfærdsmærke. Det kan også være med til at give dansk svineproduktion et kvalitetsstempel, som kan bruges offensivt til at øge eksporten. Derfor ser jeg frem til at få indført et dyrevelfærdsmærke, som det er aftalt i fødevare- og landbrugspakken," siger Eva Kjer Hansen.

Når landmænd klargør maskiner, går det alt for ofte galtMaskiner 16. januar · 12:06

L&F deltog

Asger Krogsgaard, viceformand i Landbrug & Fødevarer, der deltog i mandagens arrangement med de to ministre, siger:

"Vi er utrolig glade for at kunne vise dansk svineproduktion til den svenske minister. Vi havde en rigtig god dialog om eksport, fødevaresikkerhed og dyrevelfærd.  Besøget gav en fælles forståelse for, at vi har meget at samarbejde om. Vi har meget at lære af hinanden, og jeg håber, at besøget kan være et  skridt til et endnu tættere  samarbejde."
 
Udover besøget var de to ministre forbi Danish Meat Research Institute i Taastrup og fik en præsentation af det udviklingsarbejde, der foregår i forhold til kødproduktion.

Faktaboks

Frihedslund

Frihedslund Læregård drives med markbrug og stor moderne svineproduktion. Svinestaldene er opført i 2005 og har plads til 1.070 årssøer med salg af 27.000 smågrise ved 30 kg og 9.000 ny fravænnede grise ved 7 kg. Hele produktionen er godkendt til UK. Søerne er løsgående i løbe- og kontrolafdelingen. Farestaldene er indrettet med store farestier, så der er mulighed for at søerne kan gå løst i stien i diegivningsperioden.

Den svenske landbrugsminister

Sven-Erik Bucht, Socialdemokraterna, født 1954. Bor i Karungi by, Haparanda kommune, Gift og har tre børn. Minister siden 2014. medlem af Rigsdagen siden 2010.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu