Fåreavler bor i ny ulvezone: Hegn med fire tråde var ikke nok til at holde ulven ude

Danmark har fået sin anden ulvezone, og i den bor fåreavler Jakob Falk Magnussen, der har oplevet at ulven tog to af hans dyr. Derfor glæder en ny ulvezone og medfølgende støtte til at etablere ulvehegn.

"Det er absolut aktuelt for os", sådan siger fåreavler Jakob Falk Magnussen, om miljøministerens udmelding om oprettelsen af den anden ulvezone i Danmark.

Den autodidakte fåreavler, der har 400 moderdyr fordelt på to ejendomme i Midtjylland ved byen Vrads, 20 kilometer syd for Silkeborg, har nemlig haft uvelkomment besøg af ulven.

På en af hans marker blev to får bidt ihjel natten til den 28. august i år. En måneds tid senere blev det bekræftet, at det var en ulv, der havde været forbi.

"En morgen manglede der to får, så vi tog fat i ulvekonsulenterne og fik det DNA-testet og konstateret, at det var en ulv, der var på spil", siger Jakob Falk Magnussen og uddyber, at familien har bemærket ulvene i området:

"Natten efter, her hvor vi bor, var dyrene tossede og tågede rundt, hvor de plejer at være ret rolige til aften. Så der var et eller andet omkring, men der blev ikke taget noget. En kollega, der har dyr fem kilometer fra os, fik taget mange i juli og faktisk også et par stykker for en måned siden. Så de er her jo (ulvene red.)", siger Jakob Falk Magnussen, der trods alt føler sig heldig kun at have fået taget to får.

Vil overveje ulvehegn

Familien på Damgården har efter de mistede de to får gået deres hegn, der er med fire tråde, grundigt igennem og sikret, at der er godt med strøm og ingen jordforbindelse i hegnet. De har endnu ikke overvejet at få etableret et ulvesikret hegn.

"Vi er relavtivt nye, vi startede med den store flok i oktober sidste år og har skulle etablere 15 kilometer hegn. Hvis vi også skulle ulvesikre det hegn, havde det været en stor investering for os. Men det vi har, er tilsyneladende ikke nok", forklarer fåreavleren, der har fået erstatning for de to får.

Han ser derfor kun positivt på oprettelsen af den nye ulvezone, som hans ejendomme ligger indenfor.

"Kommer der en pulje, så vil vi da helt klart overveje at søge", siger han.

Jakob Fald Magnussen er uddannet bygningskonstruktør og har siddet på tegnestue i 20 år. For et par år siden besluttede han og fruen, Henriette, at starte på en frisk og købte en konkursramt svinegård. Henriette, der har en international stilling, arbejder fuld tid uden for gården.

Fåreavleren har 400 moderfår, der årligt producerer over 600 lam. Af de 400 dyr er 30 af dyrene en bevaringsbesætning af en gammel dansk race, mens resten er en blandingsrace af Texel, gotland og fem andre racer. Til ejendommen hører også 70 hektar, som familien er ved at omlægge til økologi.

Den nye ulvezone er et område på 570 km2 og ligger som en firkant mellem Silkeborg i nordøst, Herning i nordvest, Brande i sydvest og Nr. Snede i sydøst. I området er det muligt for fåreavlere at søge om tilskud til at bygge ulvesikre hegn, som skal beskytte dyrene mod ulveangreb.

Samtidig med at det nye område etableres, har miljøministeren valgt at forhøje det tilskud, man kan få, til at etablere ulvesikre hegn fra 80-100 procent. 

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle