Færre resistente bakterier i dansk kød

Risikoen for at få at blive udsat for resistente bakterier er langt mindre ved dansk kød, viser ny EU-rapport.

Bakterier, der er resistente over for antibiotika, trives langt dårligere i danske svin end i lande, vi sammenligner os med. Det samme gælder ved kyllingeproduktionen.

Det viser en ny rapport fra EU’s fødevareagentur, EFSA, som for første gang har sammenlignet antibiotikaresistens i Europa på baggrund af statistik fra 2013.

Årsagen skal findes hos det lavere, danske antibiotikaforbrug, vurderer Frank Møller Aarestrup, professor ved Danmarks Tekniske Universitet med speciale i antibiotikaresistens.

»Alle undersøgelser viser god sammenhæng mellem brug af antibiotika og forekomst af resistens. Det er meget fremtrædende, at Danmark ligger lavt,« siger Frank Møller Aarestrup om den nye rapport.

Han hæfter sig især ved, at der i 2013 ved fund af salmonella typhimurium ikke blev fundet resistens over for de to antibiotika cefotaxime og ciprofloxacin.

»Det er de to mest kritisk, vigtige stoffer med hensyn til anvendelse for mennesker ved salmonellainfektion, som jo kan være livstruende,« påpeger Frank Møller Aarestrup.

Jan Dahl, chefkonsulent ved Landbrug & Fødevarer, mener, at EU bør på banen, eftersom udenlandsk kød fylder i køledisken.

»Europa-Parlamentet kom med en rapport om emnet for et par år tilbage, så der er en interesse for det, men vi mangler stadig at se konkret handling,« siger Jan Dahl.

Faktaboks

Danske restriktioner

  • For 11 år siden, i 2003, indførte Fødevarestyrelsen restriktioner for brug af ciprofloxacin, som derfor kun benyttes i meget lille omfang.
  • Cefotaxime stoppede landmændene frivilligt med at bruge i 2010.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle