Færre sygedage med ny teknik

3D-kameraer og avanceret overvågningsteknik kan udpege begyndende sygdom og give mulighed for meget tidlig og mere effektiv behandling af køer.

Det er lidt specielt at stå og kigge på et 3D-billede af sig selv på tyske DSP-Agrosofts stand. Er jeg ikke ved at blive lidt trind…

Huldvurdering er det ene formål med 3D-kameraet og den tilhørende software baseret på selvlærende algoritmer. Halthedscoring er det andet formål. Tilsammen skal de to vurderinger udpege køer på et så tidligt stadie som muligt med begyndende vægttab og halten.

Der sker ved at placere 3D-kameraer på steder, køerne dagligt passerer. Efterhånden opbygges et ’normalbillede’ af hver eneste ko, og ved at anvende en række fikspunkter på ryggen og siderne af koen under 3D-fotograferingen kan afvigelser identificeres.

Begge dele kan være tegn på sygdomme, blandt andet ketose og digital dermatitis, som kan være svære at opdage på andre måder på et så tidligt tidspunkt, som 3D-teknikken er i stand til.

Teknikken blev hædret med en sølvmedalje på EuroTier, men er fortsat under udvikling.

 

Tjekker ædeadfærd

Amerikanske Cargills ’ansigtsgenkendelse’ kommer på markedet i foråret 2019. Systemet arbejder med infrarød kamerateknik, og kameraerne placeres med ca. fem meters afstand på begge sider af foderbordet samt et kamera ved hvert drikkested.

Kameraerne og den tilhørende selvlærende software bruger aflæsning af koens øremærke, ansigtsgenkendelse og farvemønstret på ryg og sider til at identificere hver enkelt ko i flokken.

Hvad så med jersey køer, røde køer og andre ensfarvede racer? Her bruges primært øremærkeaflæsning og ansigtsgenkendelse, hvilket er tilstrækkeligt til en 100 procent sikker identifikation, viser erfaringerne fra test på 10 forskellige bedrifter.

Ud fra registreringerne dannes et normalbillede af stalden samt den enkelte kos æde- og drikkeadfærd døgnet rundt.

I udgangspunktet kan ko-genkendelsessystemet bruges til at opdage ændringer i æde- og drikkeadfærd, hvilket i begge tilfælde kan være tidlige indikationer på begyndende sygdom. Som en sidegevinst kan systemet også ’sladre’ om tomme foderborde og drikkekar uden søgning. Alarmer og data kan ses på smartphonen.

På sigt vil Cainthus, som har udviklet systemet, også bruge det til halthedsscoring og huldvurdering ved at udvikle på algoritmen og montere kameraer ved gangarealerne.

Faktaboks

Mere viden om koens trivsel

  • Hemmeligheden bag de nye kamerateknikker præsenteret på EuroTier er ikke selve kameraet, men derimod den bagvedliggende software, som bruger kunstig intelligens til at lære sig mere og mere om de køer, der tages billeder af, hvadenten de er infrarøde eller i 3D.
  • Den nye teknik føjer nye lag til den viden, der allerede kan opsamles via sensorer, vægte og malkesystemet.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.