FødevareDanmark: Klimakostråd er ernæringsmæssigt uforsvarlige

FødevareDanmark kritiserer de nye klimakostråd, der er på vej fra Fødevarestyrelsen. Det er "fis i en hornlygte", lyder det.

FødevareDanmark kritiserer nu Klima- og Fødevareministeriets arbejde med at revurdere de officielle kostråd, så de bliver mere klimavenlige.

Det er udelukkende et politisk og ikke et ernæringsfagligt projekt, lyder det.

"Klimamæssigt vil det ingen effekt have, det vil ikke kunne måles på vandstanden i Atlanterhavet. Når de anbefaler, at vi skal spise mindre kød, vil det formentlig mest gå ud over dansk produktion af oksekød. Det burde ellers være noget at fremme, fordi det er det mest klimavenlige oksekød i verden - jo større andel dansk oksekød vi har, jo bedre for klimaet", siger Torsten Buhl, administrerende direktør i FødevareDanmark.

Beslutningen om at udforme klimakostrådene blev taget i februar 2020 som en del af regeringens arbejde for at nedbringe udledningen af drivhusgasser. 

"Sund og klimavenlig mad skal være for alle - uanset pengepungens størrelse. Det handler ikke om, at man helt skal droppe bøffer og bolognese. Men spiser vi alle sammen lidt grønnere, så har det et kæmpestort potentiale for både klimaet og for folkesundheden. Det er jo en virkelig positiv effekt", sagde fødevareminister Mogens Jensen i ministeriets pressemeddelelse.

Klare retningslinjer for substitutterne

Torsten Buhl er heller ikke decideret i mod selve anbefalingen om at spise mindre kød, men han mener dog, at det hurtigt kan blive en farlig labyrint for danskerne at finde rundt i - for det står ikke soleklart for alle, hvad man kan spise i stedet for køddet.

"Kostrådene bliver jo fulgt af helt almindelige danskere, som ikke nødvendigvis ved, at det er nok med bananer og gulerødder i stedet for køddet, så derfor mener jeg, at det er et ernæringsmæssigt farligt eksperiment, de har sat i gang", siger Torsten Buhl.

Det er DTU, der har udarbejdet rapporten, der danner grundlaget for at skabe de nye klimakostråd. Rapporten kredser om, hvordan kosten kan tage hensyn til klimaet, uden at gå på kompromis med sundheden, skrev Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse den 26. februar 2020

Det handler i stor stil om færre røde bøffer og flere bælgfrugter på middagstallerkenen.

Men den argumentation køber Torsten Buhl ikke.

"Danskerne står jo for en promille af CO2-udledningen på verdensplan - 20 procent kommer fra landbrug og 60 procent kommer fra husdyrhold. Den udledning vil man så regulere på igennem kostrådene - det vil jo slet ikke kunne måles klimamæssigt", siger Torsten Buhl.

Klimakostrådene er endnu ikke udformet, men Fødevarestyrelsen har inviteret til workshop den 22. juni, hvor interessenter som FødevareDanmark og Landbrug & Fødevarer er budt med ind i processen.

De nye klimakostråd forventes at blive offentliggjort i januar 2021.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle