Fødevareleverandører: Ro på - du kan stadig komme med på plantebølgen

Coop og Madkassesuccen Aarstiderne ser gerne, at flere producerer ærter, kål og lignende grønsager. Markedet er der dog ikke helt endnu.

"Vi vil gerne sælge jeres produkter som ærter, bønner og kål. Danskerne er ikke helt klar til at droppe ris, pasta og kartofler. Men der er en udvikling i gang, som er meget spændende".

Sådan lød et opløftende budskab fra Plantekongressen onsdag. Lars Aarup, analysechef hos Coop Danmark og Søren Ejlernsen medststifter af Aarstiderne og et nyt koncept, Haver til Maver.

Et budskab fra scenen var også, at de unge søger hen mod det plantebaserede, eller det tror de to oplægholdere i hvert fald:

"Vi skal have plantefars på hylderne. Ellers søger de (få), der vil have det, til andre butikker. Jo, vi ser en lille nedgang i salget af kød. Men der er stadig over 70 pct af forbrugerne, der er kødspisere - ikke vegetarer, fleksitarer, fisketarer eller andet, der betegner dem, der ændrer spisevaner fra rene kødspisere", forklarer Lars Aarup.


Søren Ejlernsen medststifter af Aarstiderne (t.v.) og Lars Aarup, analysechef hos Coop (t.h.). Foto: Ulla Maria Birk 

Han fortalte, at de mest solgte krydderier i Coop nu er: Salt, peber, carry, kanel (julehittet) og så frikadellemix.

Danskerne køber heller ikke stort ind af andre svampe end champignon, og vi spiser for lidt rodfrugter og kål, hvis man spørger de to herrer. Analysechefen afslørede også, hvad man måske allerede have en anelse om: Det er mænd, der ikke er begejstrede for kødfrie middage.

" 'Den grønne mad smager ikke af så meget, og den mætter ikke så godt', lyder de mandlige vurderinger", siger Lars Aarup.

Søren Ejlersen, der blandt andet er uddannet kok, og har skrevet mange kogebøger, har stor respekt for det at være landmand, og hans håber, at der kan blive basis for flere af de "magiske planter" - planter, der er gode for klimaet og vores sundhed.

Flækærter og rødspidskål er blot få af de mange forslag, han har.

"Jeg ser plantebølgen er godt på vej. Men ikke alt er lige sundt og godt. Tjek lige ingredienslisten på de plantefarsbakker i supermarkederne. Der er masser af tilsætningsstoffer. Sojaprotein er måske importeret fra en monokultur, hvor der er fældet regnskov - hvem ved?", sagde Søren Ejlersen, der ikke overraskende opfordrede alle til at tænke på, at løsningen ligger på markerne - i Danmark ikke mindst.

Emneord

Plantekongres 2020

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle