Fødevareminister: Aflivning af mink er fortsat det rigtige

Aflivning af mink er det rigtige, for smitten udgør en trussel mod folkesundheden, lød det onsdag fra fødevareministeren.

Coronavirus er en trussel mod folkesundheden, og derfor er aflivningstrategien den rigtige. 

Det var kort sagt budskabet fra fødevareminister Mogens Jensen (S), da han på et samråd på Christiansborg onsdag måtte stå på mål for regeringens strategi for håndtering af coronasmitte blandt mink.

"Ifølge Statens Serum Institut udgør de danske minkbesætninger potentielt et meget stort reservoir for covid-19 med stor risiko for yderligere mutationer, og Statens Serum Institut vurderer, at den fortsatte udvikling af virus i mink med flere og flere mutationer og spredning til mennesker kan udgøre en potentiel fare for folkesundheden", lød det blandt andet fra ministeren.

Hos især blå blok gik man hårdt til ministeren på dette punkt, fordi nye oplysninger tyder på, at truslen mod folkesundheden måske er knap så stor, som først antaget.

stor trussel

Både Dansk Folkeparti og Venstre bemærkede nemlig på samrådet, at nye tal viser, at kun fire smittetilfælde udenfor minkbranchen kan ledes tilbage til mink.

Samtidig understregede Konservativt Folkepartis Egil Hulgaard, at risikoen for, at virus muterer, stadig kun er teoretisk og ikke båret af evidens.

"Jeg oplever, at der bliver stillet spørgsmålstegn ved, hvor stor en trussel det her er mod folkesundheden. Med de her millioner af individer af mink er det klart vurderet, at så stort et potentielt reservoir af smitte opfatter man som en trussel mod folkesundheden uanset hvad", svarede fødevareministeren på kritikken:

"Det er rigtigt, at der er en teoretisk risiko for mutation, men den er der ikke desto mindre".

Samtidig kaldte fødevareministeren det for dybt uansvarligt, at Venstres Erling Bonnesen har foreslået at stoppe aflivningen af coronaramte mink.

isolation eller aflivning?

Ved samrådet kom også regeringens skiftende strategi op og vende. Først aflivede man besætninger, så indførte i stedet restriktioner og en form for isolation af ramte farme, inden regeringen 1. oktober valgte at indføre aflivning igen.

Ifølge ministeren fordi isolationsstrategien ikke havde den ønskede effekt.

"Den isolationsstratei handlede om, at man ikke måtte tage dyr og ind, man skulle bruge værnemidler osv. Men menneskerne på farmen måtte gerne bevæge sig ud. Så åben en strategi er dømt til at slå fejl i min optik", lød det fra Konservatives Per Larsen, hvortil ministeren svarede:

"Det er epidemiloven, der sætter rammerne for, hvad vi kan gøre. På ingen andre områder har man begrænset folks bevægelighed eller spærret folk inde for nu at sige det ligeud. Det har man heller ikke gjort med sygeplejersker, der arbejder på afdelinger med coronasmittede", sagde Mogens Jensen.

ikke blandt de mest smittede

Fra Lise Bech, Dansk Folkeparti, lød det, at selvom der er mange smittede minkbesætninger i Nordjylland, så er kun en enkelt nordjyske kommune, Jammerbugt, blandt de mest smittede i landet.

"Det er til gengæld f.eks. Høje Taastrup, og jeg tror ikke, at der ret mange minkbesætninger der", sagde politikeren, inden hun gentog en opfordring, hun også kom med på Landbrugsavisen.dk tirsdag:

"Vent til pelsningssæsonen og lad staten få de penge i kassen, i stedet for at bruge penge på aflivning og erstatning".

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle