Fødevareminister arbejder på hurtigere udfasning af burægproduktion end 12 år

Fødevareminister Jacob Jensen (V) oplyser i Folketinget, at han gerne ser burægproduktionen udfaset hurtigere end de 12 år, som der er lagt op til fra den tidligere regering i efteråret sidste år. På grund af Folketingsvalget, så nåede forbuddet sidste år faktisk aldrig at blive effektueret.

I efteråret sidste år besluttede et enigt Folketing, at der skal indføres et forbud mod produktion af buræg i Danmark. Det var egentlig meningen, at forbuddet skulle træde i kraft ved årsskiftet.

Udskrivelsen af Folketingsvalg få uger efter meldingen i efteråret har dog betydet, at den ændring i bekendtgørelsen der skal effektuere forbuddet, endnu ikke er foretaget.

I et svar i Folketinget onsdag eftermiddag slog den nye fødevareminister Jacob Jensen (V) fast, at der ikke skal herske nogen tvivl om, at burægproduktionen stadig skal udfases i Danmark, selvom der nu er en ny regering og ny minister på området. 

Det  skete efter Alternativets dyrerettighedsordfører, Helene Liliendahl Brydensholt, havde bedt Jacob Jensen redegøre for sin holdning til burægproduktion.

Ministeren oplyste i Folketinget, at forbuddet mod burægproduktion ventes at træde i kraft 1. juli. 

Som det ser ud nu, så skal de tilbageværende syv producenter af buræg i Danmark herefter have 12 år til at omstille deres burægproduktionen. De 12 år er valgt, da det er det, som man vurderer, der skal til, så staten kan undgå at betale store beløb i erstatning til de tilbageværende producenter. Står det til ministeren, så må det dog meget gerne gå hurtigere end 12 år.

- Jeg har bedt mit ministerium om at afsøge, om der findes hurtigere veje end de 12 år, som det er vurderet nødvendigt for at undgå ekspropriation, og jeg vil også gerne undersøge, om det er muligt at forbedre burhønernes forhold, indtil en fuld udfasning er sket. Det skal selvfølgelig undersøges til bunds med øje for både dyrevelfærden og for de landmænd, der inden for reglerne i dag producerer buræg, svarede fødevareministeren.

Sidste år blev det anslået, at de syv tilbageværende burægproducenter i 2021 stod for 17 procent af de æg, der blev produceret i Danmark. Til sammenligning udgjorde buræg 61 procent af produktionen af æg i 2010. Faldet skyldes især de store detailhandelskæders beslutning om ikke at sælge buræg.

 

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle