Fødevarepriser fortsætter fald: Laveste niveau i fem år

De globale fødevarepriser er faldet for tredje måned i træk, og er nu på laveste niveau siden sommeren 2010.

FN’s landbrugs- og fødevareorganisation FAO følger verdens fødevarepriser med et såkaldt fødevareprisindeks. Fødevareprisindekset lå i januar 2015 på 186 indekspoint, hvilket er et fald på knap 4 indekspoint eller 2 procent i forhold til december 2014. Bortset fra en mindre stigning i oktober, har prisindekset været støt faldende siden april 2014 og er nu på det laveste niveau siden sommeren 2010.

Det fremgår af en ny analyse fra Landbrug & Fødevarer.

Blandt de underliggende fødevarekategorier, som fødevareprisindekset beregnes ud fra, kan faldet blandt andet henføres til kornpriserne og vegetabilske oliepriser. Derimod er priserne på sukker og mejeriprodukter næsten uændrede.

En væsentlig faktor, der har haft negativ indflydelse på FAO’s fødevareprisindeks, er den stigende dollarkurs. En stigning i dollarkursen svækker generelt priser på varer, der handles i dollar, fordi det svækker efterspørgslen.

Kornpriserne falder

Kornprisindekset faldt fra december til januar med knap 7 indekspoint efter stigning i både november og december. I forhold til sidste år på samme tid ligger kornprisindekset 14 indekspoint lavere.

Faldet i januar skyldes især, at de internationale hvedepriser er aftaget med 7 pct. Dette afspejler, at der er et stort udbud af hvede i verden samt styrket tro på, at de globale lagerbeholdninger med korn bliver de største i mere end et årti.

Stigende dollar giver faldende kødpriser

FAO’s kødprisindeks for januar blev på indeks 194, hvilket er 3 indekspoint lavere end i december og 12 indekspoint højere end samme tidspunkt sidste år. Det er femte måned i træk, at de globale kødpriser falder siden august 2014, hvor FAO’s kødprisindeks ramte et historisk højdepunkt.

De faldende kødpriser kan bl.a. forklares ved faldende valutakurser, især euro, i forhold til dollar. Denne udvikling i valutakurserne har især påvirket priserne på svinekød fra EU, oksekød fra Australien og fårekød fra New Zealand.

Mejeripriserne falder for 11. måned i træk

Mejeriprisindekset forblev stort set uændret fra december til januar. Denne status quo i det overordnede mejeriprisindeks dækker over et fald for ost og skummetmælkspulver. Dette blev afbalanceret af en stigning for smør og uændret prisudvikling for sødmælkspulver.

I forhold til sidste år på samme tid ligger mejeriprisindekset 94 indekspoint lavere. De globale mejeripriser ligger nu 2 indekspoint lavere end i juli 2012, hvor de globale mejeripriser sidst ramte bunden.

Prisfald er en udfordring for alle fødevareproducenter

De danske fødevareproducenter er afhængig af de internationale fødevaremarkeder i kraft af deres store eksport. Derfor påvirker et stort udbud af korn på verdensmarkedet prisen på hvede i Danmark.

Faldende globale fødevarepriser giver et pres på alle fødevareproducenter i verden. De fødevareproducenter og landmænd, der kan tilpasse deres produktion efter markedsvilkårene, er også dem, der klarer sig bedst i en international konkurrence på sigt, når priserne igen stiger. 

Emneord

fødevarer

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle