Fødevarepriserne stiger globalt

FAO's fødevareprisindeks viser stigninger for korn, mejerivarer og sukkeret. Dog falder vegetabilske olier i pris, mens kødmarkedet står stille.

Fødevarepriserne har i juli måned fortsat deres opadgående ridt, så de nu i tre måneder har steget.

Det viser FN's fødevareagentur FAO, der har registreret en stigning på 2,3 procent i juli måned i forhold til juni måned i deres FAO Food Price Index.

Dermed er priserne mere end 10 procent højere end samme tid sidste år og på sit højeste niveau siden januar for halvandet år siden.

Stigningen er sket hos korn-, mejeri- og sukkerprodukter, mens kød var stabilt og vegetabilske olier faldt.

Stigning for kornet

Ved kornprisindekset steg priserne 5,1 procent i forhold til måneden før. Kornpriserne er steget konsekvent de seneste tre måneder, hvilket skyldes stærkere hvedepriser og i mindre grad også bedre afregning for ris.

Især hveden steg i juli, grundet varme og tørke især i Nordamerika, hvilket skabte frygt for dårlig kvalitet, især i proteinhveden. Majspriserne er stort set stabile, da større opkøb i Kina blev afbalanceret af forbedret vejr i USA.

Vegetabilske olier i fald

FAO's olieprisindeks faldt 1,1 procent i forhold til juni måned. Det er nu på det laveste niveau siden sidste sommer. Faldet er drevet af lavere priser på palmeolie, der er en stor vare i indekset. Dog steg prisen på sojaolie, fremkaldt af bekymring for vækstbetingelserne for sojabønner i USA. Rapsolien og solsikkeolien steg også i værdi, hvilket forhindrede større fald i indekset.

Mejeripriserne steg

FAO's Mejeriprisindeks steg 3,6 procent i forhold til juni. Dermed er indekset hele 52,2 procent over niveauet på samme tid sidste år - men 21 procent lavere end i i februar 2014.

De internationale priser for smør, ost og sødmælkspulver (WMP) steg, mens skummetmælkspulveret (SMP) faldt i pris. Der var færre varer tilgængelig for eksport, og det skubbede smørpriserne til en ny rekord i juli, hvorved spredningen mellem smørkvoter og andre mejeriprodukter blev yderligere udvidet. Mens stærk købsaktivitet fra asiatiske importører også understøttede oste- og WMP-citater, blev SMP-priserne afvejet af svag efterspørgsel og udsigter til større udslip fra interventionslagre i EU.

Kødmarkedet i stilstand

FAO Meat Price Indekset var stort set uændret i forhold til juni. Prisniveauet er pt. 8,2 procent over samme tid sidste år og 17,4 procent under dets højdepunkt i august 2014. Fårekød steg i pris på grund af faldende produktion i Oceanien, mens svine-, okse- og fjerkrækødet faldt i pris. Ved oksekødet faldt priserne som følge af svagere efterspørgsel i USA på grund af øgede indenlandske forsyninger. De globale markeder for svine- og fjerkrækød var velforsynede, men stærk efterspørgsel forhindrede større prisfald.

Sukkerpriserne i pæn stigning

Sukkerpriserne steg 5,2 procent i forhold til juni. Det er første stigning i et halvt år, og priserne er stadig 26 procent under prisniveauet for et år siden.  En styrket brasiliansk valuta fik sukkerpriserne til at stige. Dog er der gunstigt vejr i Brasilien, Thailand og Indien.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle