Fødevarestyrelsen indfører staldpligt fra midnat - også for økologer

Høns og andre fugle i fangenskab skal bag hegn og under tag for at forhindre fugleinfluenzaen i at rykke fra naturen og ind i de danske besætninger.

Fødevarestyrelsen indfører fra midnat - natten til tirsdag - staldpligt for fjerkræavlere.

”Uanet om man er privat hobbyavler eller professionel æg- eller fjerkræproducent, betyder de nye regler, at ejerne fra nu af er forpligtede til at beskytte dyrene mod fugleinfluenzaen”, forklarer souschef Stig Mellergaard, Fødevarestyrelsen.

”Det er meget vigtigt, at alle er med til at leve op til deres ansvar, så vi i fællesskab kan være med til at sikre, at H5N8 ikke får en fod inden for i danske besætninger”, siger Stig Mellergaard.

Dyrene skal holdes enten inden døre eller under hegn og med fast tag.

"Dog er strudsefugle, tamænder, gæs, gråænder, fasaner, agerhøns, stenhøns og rødhøns undtaget, hvis de fodres og vandes indendørs eller under fast tag, så det sikres, at større vilde fugle ikke kan komme i kontakt med foder og vand, som er tiltænkt det pågældende fjerkræ eller andre fugle i fangeskab," skriver NaturErhvervstyrelsen i en pressemeddelelse.

De økologiske fjerkræproducenter er omfattet af Fødevarestyrelsens krav. Det får ikke konsekvenser for den økologiske status, at dyrene holdes inde i en begrænset periode, skriver NaturErhvervstyrelsen.

Der vil komme en ny udmelding, så snart de økologiske fjerkræ igen kan lukkes ud, melder styrelsen.

Kravene skal være med til at mindske risikoen for, at den frygtede fugleinfluenza H5N8 spredes fra vildfugle til fjerkræ både hobbybesætninger og erhvervsfjerkræ. Sker det, står Danmark til at miste eksportindtægter i millionklassen, fordi en lang række lande øjeblikkeligt vil standse deres import af blandt andet dansk fjerkrækød.

Der er på nuværende tidspunkt konstateret fugleinfluenza i danske vildænder og svaner. Derudover er 300.000 æg blevet destrueret på baggrund af, at det ikke kunne udelukkes, at der var fugleinfluenza i æggene.

Hvis man har mistanke til, at ens besætning er ramt af fugleinfluenza har man pligt til at melde det til Fødevarestyrelsen.

Tilføjet kl. 20.21: Ekstra information fra NaturErhvervstyrelsen tilføjet.

Faktaboks

Fugleinfluenza H5N8 breder sig hastigt med vilde fugle og har ramt fjerkræbesætninger i flere EU-lande, og den er nu fundet i vilde ænder, måger og svaner flere steder i Danmark.

Sygdommen er ikke farlig for mennesker, men den er stærkt smitsom mellem fugle og kan betyde stor dødelighed, hvis den breder sig til fjerkræbesætninger.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle