Fødevarestyrelsen om DB-kritik: Ikke nødvendigvis nogen regler overtrådt

Fødevarestyrelsen forholder sig konstruktivt til kritik fra Dyrenes Beskyttelse omkring få sanktioner i forhold til aflivede grise.

Torsdag er Dyrevelfærdsorganisationen Dyrenes Beskyttelse fremkommet med kritik af Fødevarestyrelsen for ikke konsekvent at have sanktioneret sager, hvor reglerne er blevet brudt i forhold til danske eksportgrises velfærd.

Og den kritik forholder Fødevarestyrelsen sig konstruktivt til, lyder det. 

"Vi er enige med Dyrenes Beskyttelse i at antallet af sanktioner ikke er stort i forhold til det antal dyr der ender hos Daka, men det kan der være mange årsager til", siger Esben Rasmussen, direktør i Fødevarestyrelsen til landbrugsavisen.dk. 

Tallene viser at i 2018 døde mere end 8000 grise i forbindelse med den korte transport fra landmanden til de samlesteder, hvor de skulle omlæsses til de lange dyretransporter ned gennem Europa.

Men tallene viser blot at grisene er blevet aflivet og ikke årsagen til aflivningen, pointerer Esben Rasmussen.

"Det kan være akutte skader på grise der har været oppe at slås under transporten hen til samlestalden eller sygdomsramte dyr, der bliver aflivet. Der kan være en række grunde til at dyrene ikke er transportegnede og så kommer de ikke afsted. Men det betyder ikke nødvendigvis, at der er nogen, der har overtrådt nogen regler", siger han. 

Men han medgiver at det ser ud til, at der er blevet givet for få sanktioner i forhold til transportegnethed. 

I følge Fødevarestyrelsens årlige dyrevelfærdsrapporter har der i forbindelse med styrelsens transportkontrol over samlesteder kun været to anmeldelser for overtrædelse af reglerne i perioden 2015-2017. 

Har varetaget dyrevelfærd

Hos Fødevarestyrelsen vil man nu dykke ned i tallene. 

"Det man skal hæfte sig ved, er at de dyr der ikke er transportegnede er ikke kommet afsted. Så det vil siger at medarbejderne i Fødevarestyrelsen har priotereret som de skulle og har varetaget dyrenes velfærd", siger Esben Rasmussen. 

Ikke misinformation

Dyrenes Beskyttelse har via Det Veterinære Sundhedsråd oplysninger kendskab til mere end de to overtrædelser, der er registreret i Fødevarestyrelsen og det mener organisationen ikke er "godt nok". 

Det Veterinære Sundhedsråd udtaler sig blandt andet om en grov dyreværnssag fra år 2016, der ikke optræder i Fødevarestyrelsens Dyrevelfærdsrapport fra 2017, som ellers netop omhandler sager fra det forgangne år, skriver DR

Og til den kritik siger Esben Rasmussen: 

"Det Veterinære Sundhedsråd udtaler sig på vores eller politiets foranledning, det er ikke af egen drift,  så det betyder ikke at vi ikke registrerer disse tilfælde, men det er ikke ensbetydende med at det kommer til at stå i en årsrapport". 

"Vi misinformerer ikke, da vi netop beder Det Veterinære Sundhedsråd om at udtale sig", undertreger han. 

Allerede øget kontrol

Esben Rasmussen pointerer, at kontrollerne allerede har et øget fokus efter at Regeringen og Dansk Folkeparti i december 2018 blev enige om en ny aftale vedrørende kontrollen af dyretransporter.

I sidste halvår af 2019 skal der udføres 250 indladningskontroller om måneden mod 100 årlige kontroller, som det er nu. Derfor er det en væsentlig forøgelse af kontrollerne.

"Det betyder ud over flere kontroller også at, der vil blive bedre tid til det administrative arbejde omkring kontrollerne", siger Esben Rasmussen. 

 

 

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle