Fødevarestyrelsen: Risikoen for ASF i Danmark er stadig "meget lav"

Fødevarestyrelsen vurderer stadig, at der er meget lille risiko for, at afrikansk svinepest kommer til Danmark.

Afrikansk svinepest (ASF) har taget et stort spring fra den tyske delstat Brandenburg syd for Berlin til den nordvestlige delstat Niedersachsen.

Det bekymrer både transportørerne, der har fået en større logistisk udfordring i at skulle fragte smågrise rundt i området, og grise-formand Erik Larsen fra L&F.

Der er dog fortsat "meget lav" fare for, at afrikansk svinepest breder sig til Danmark.

Det vurderer Fødevarestyrelsen, der mener, at den samlede risiko for introduktion af smitte med ASF til danske grisebesætninger fra Tyskland er meget lav.​

Det skriver styrelsen i den seneste trusselsvurdering fra onsdag aften.

Der blev i weekenden konstateret to nye udbrud af afrikansk svinepest i grisebesætninger i Tyskland.

Den ene bedrift ligger i Niedersachsen i Landkreis Emsland i det vestlige Tyskland, 15 km fra den hollandsk-tyske landegrænse og cirka 300 km fra den dansk-tyske landegrænse.

Der er ikke tidligere påvist ASF i den vestlige del af Tyskland.

Det andet udbrud er lokaliseret i Landkreis Uckermark i det østlige Tyskland, hvor der allerede er fundet ASF-positive vildsvin.

For at holde det meget lave trusselsniveau i Danmark understreger Fødevarestyrelsen, at transprtmidler, der transporterer grise i udlandet skal rengøres grundigt og desinficeres, og at grise ikke må fodres med madaffald.

Sygdommen spredes primært med vildsvin vestpå fra Rusland, Kina og det østlige Europa, men de store spring i sygdommens udbredelse skyldes ofte menneskelig aktivitet, forklarer styrelsen.

Der er ofte tale om tilfælde, hvor mennesker har medbragt inficeret kød, som er blevet ædt af grise eller vildsvin.

Virussen kan overleve op til 9 måneder i forarbejdede fødevarer som pølser.

Faktaboks

ASF

  • ASF er en smitsom virussygdom, som kan ramme alle racer og aldersgrupper af grise, inklusive vildsvin, vortesvin og andre afrikanske vildsvinearter. ASF kan ikke smitte til mennesker, og kontakt med smittede dyr udgør således ikke nogen sundhedsmæssig risiko for mennesker.
  • ASF virus er meget modstandsdygtig og stabil i grisekroppe, kadavere, fersk kød og nogle grisekødsprodukter. Virus kan overleve op til 9 måneder i forarbejdede fødevarer som fx pølser.
  • Virus kan spredes ved direkte kontakt mellem syge og raske grise, herunder vildsvin. Smitten overføres ved kontakt med blod, fæces, væv og sekreter fra smittede grise.
  • Smitten kan også overføres indirekte via fodring af grise med virusholdige fødevarer eller køkken- og madaffald. Smitte kan også overføres indirekte via foder, vand, strøelse, køretøjer, landbrugsudstyr, tøj og fodtøj kontamineret med husdyrgødning.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle