For første gang i to år: Dansk svinepris overhaler den tyske

For første gang i to år har den danske svinepris overhalet den tyske. En udvikling, der forventes at fortsætte med den stadigt store efterspørgsel fra Asien.

Igennem de seneste uger har den danske svinenotering med hastige skridt sneget sig ind på den tyske.

De seneste tre uger er svineprisen i Danmark steget med 60 øre pr. kg, mens der i samme periode har været noget stille fra den tyske notering, der har ligget uændret.

Det betød, at den danske og tyske notering i sidste uge, uge 41, lå stort set ens på omkring 13,5 kr. eller 1,79 euro.

Det fortæller Karsten Flemin, markedsanalytiker hos Landbrug & Fødevarer, der regner en sammenlignelig notering ved blandt andet at tage højde for restbetalinger, produktionsafgifter mv. mellem den danske og tyske afregning.

Med sidste uges stigning med endnu 20 øre oven i hatten på den danske notering har den nu overhalet den tyske notering, der endnu en gang var uændret.

Det er første gang i næsten to år, at den danske notering er højere end den tyske.

"Ellers har vi haltet efter. Vi har haft en længere periode, hvor vi ikke har været så konkurrencedygtige. Ellers har det skiftet år for år, hvem der havde den højeste notering alt efter konjunkturerne", siger Karsten Flemin.

Kan holde førstepladsen 

Den høje danske svinenotering skyldes især den store efterspørgsel fra Asien, og især Kina, da Danmark står stærkere, når det kommer til eksport.

"Hele det danske setup med slagterierne og frysekapacitet mv. er baseret på eksport, og vi har været vant til at eksportere 90 pct. af alt, vi laver, hvorimod Tyskland altid har levet godt af et hjemmemarked, hvor man sælger meget fersk kød. De kan ikke lige pludselig begynde at eksportere alt", siger Karsten Flemin, der henviser til, at de hjembragte priser ved eksport til Kina for tiden ligger betydeligt højere end de priser, man opnår ved salg i Europa.

Og det ser ud til, at den danske notering kan holde førstepladsen et godt stykke tid endnu.

"Den gode efterspørgsel fra Asien ser ud til at vare et stykke tid, og derfor vil det også vare et stykke tid, hvor den danske notering er konkurrencedygtig i forhold til den tyske", siger Karsten Flemin og fortsætter:

"Samtidig spredes afrikansk svinepest i Asien til nye lande. Det betyder, at en række asiatiske lande vil få et stigende behov for importeret grisekød fremadrettet. Så alt i alt ser det ud til, at vi vil have en længere periode med exceptionel god efterspørgsel fra Asien".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle