For første gang i 2022: Global mælkeproduktion steg i september

I flere lande steg mælkeproduktionen i september og det bragte den globale mælkepulje i plus.

Selvom mælkepriserne i de fleste lande kun er gået op i løbet af 2022, så skulle vi helt frem til september, før det udløste en stigende, global mælkeproduktion. Det skriver det britiske analysebureau AHDB.

Her følger man mælkeproduktionen tæt i EU, Storbritannien, Argentina, Australien, New Zealand og USA. Sammenlagt repræsenterer disse 65 procent af den globale mælkeproduktion og hele 80 procent af den globale eksport af mejeriprodukter.

Og hvor årets første otte måneder har budt på lavere indvejninger end de tilsvarende måneder i 2021, så steg produktionen i de nævnte lande i september. Stigningen udgør 0,3 procent svarende til 2,7 millioner liter mere om dagen end i september 2021.

I Storbritannien steg mælkeindvejningen med 0,3 procent i september. Det er den første stigning siden juni 2021. Ifølge AHDB skyldes den britiske mælketilvækst, at regn gav gode betingelser for dyrkning af græs.

EU’s mælkepulje lå 0,8 procent højere end september 2021. For måneden svarer det til en forøgelse af produktionen på 92 millioner liter. Blandt bidragsyderne til den større mælkemængde er Holland, hvor produktionen lå 3,9 procent over sidste års niveau. I Tyskland steg produktionen med 1,2 procent og i Irland 1,1 procent. I Spanien lå produktionen 3,6 procent under sidste års niveau, i Portugal hele 6,3 procent mindre og i Danmark blev der indvejet 0,7 procent mindre mælk.

USA bidrog også til væksten med 1,5 procent mere mælk end sidste år. Ifølge storbanken Rabobank forventes det, at den amerikanske mælkeproduktion vil fortsætte med at stige de kommende måneder.

Til gengæld ser det værre ud i Australien og New Zealand. I Australien lå indvejningen 6,2 procent under sidste års niveau, især på grund af svære vejrbetingelser med koldt vejr og oversvømmelser flere steder. Der berettes blandt andet om mælkeproducenter, som har måttet hælde mælken ud, fordi tankbilerne ikke kunne nå frem. På New Zealand har kulden også reduceret græsvæksten, og det kan være en af årsagerne til, at man i september indvejede 3,2 procent mindre mælk.

I Argentina lå produktionen 0,3 procent over sidste års niveau, og det kan ifølge AHDB skyldes, at mælkeprisen stiger.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle