Første gang i 37 år: Landbrugsskole bygger nyt hovedkvarter

Agroskolen i Hammerum bygger nyt hovedkvarter i Herning, hvor skolen vil blive en integreret del af både studiemiljøet og det sociale liv på Herningsholm. Det bliver første nybyggede landbrugsskole i Danmark i 37 år.

Den første nybyggede landbrugskole i Danmark i 37 år er undervejs.

Ikke siden 1986 har en dansk landbrugsskole bygget nyt hovedkvarter. Det bliver der nu ændret på.
Byggeplanerne for Agroskolens nye skole er netop blevet godkendt af bestyrelsen for Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier.

Det skriver skolen i en pressemeddelelse.

Placeringen bliver i kernen af Herningsholms campusområde på Lillelundvej – med erhvervsskolens mange ungdoms- og erhvervsuddannelser på den ene side og smuk natur fra Lillelund Engpark på den anden. 

- Vi glæder os til at bringe kulturen og værdierne, der kendetegner en landbrugsskole af høj kvalitet, ind i et topmoderne miljø i Herning, siger Jeppe Bomann, forstander og uddannelsesleder på Agroskolen.

Et moderne forsamlingshus

Allan Kortnum, direktør for Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier, som Agroskolen er en del af, påpeger betydningen af landbrugsuddannelsen for området:

- Med flytningen ønsker vi at skabe et åbent hus, der ikke kun fremmer landbrugsfaglige kompetencer, men også præsenterer landbrugserhvervet for omverdenen og inviterer lokalsamfundet indenfor. Det er designet til at være mere end bare en skole og vil også fungere som et moderne forsamlingshus, der kan huse en bred vifte af aktiviteter som fællesspisninger, foredrag, kurser og foreningsarrangementer, siger Allan Kortnum.

Mere 24/7 end otte til 16

Byggeriets konstruktion får mange fællestræk med staklader, som i landbruget fortrinsvis har tjent det formål at sikre opmagasinerede afgrøder. Det har også været vigtigt at skabe et socialt og hjemligt samlingssted, der fremmer fællesskab.

Skolen bliver bygget med plads til 100 elever og mulighed for let at udvide. Desuden bliver skolehjemmet i Herning udvidet til at kunne rumme 250 elever. Samtidig bygger BRF-Fonden et af deres tre håndværkskollegier i tilknytning til Herningsholm og tæt på den nye landbrugsskole.

Når landbrugsuddannelsen er mere 24/7 end 8 til 16, fordi eleverne også er sammen om et væld af aktiviteter uden for almindelig skoletid, kommer man nemlig tættere på det, som en højskole kan.

- Skolens tilgang ligger helt klart i forlængelse af højskoletanken om, at uddannelse og dannelse ikke er det samme. Derfor har vi fokus på det dannende element hver dag. Ud over at vores elever skal være fagligt i top, skal de også gå herfra med en almen viden og være godt rustet til oplæringen og senere arbejdet i landbruget," siger Jeppe Bomann.

Klubhus for landbrugsinteresserede unge

Nye undervisningsformer og teknologier kræver tidssvarende faciliteter. Et advisory board med repræsentanter fra branchen har rådgivet under planlægningen af den nye skole, så den kommer til at leve op til netop det. I det rådgivende organ finder man bl.a. LandboUngdom og næstformand Martin Rohde Andersen.

- Det har været en yderst positiv proces, hvor vi har haft mulighed for at sætte vores præg på den nye skole og sikre, at den imødekommer de unges ønsker og behov for at vælge en landbrugsskole. Ikke bare en mulighed for at dygtiggøre sig fagligt, men også for at skabe et socialt fællesskab omkring sin uddannelse. Et klubhus for os og andre landbrugsinteresserede unge, siger Martin Rohde Andersen.

Agroskolen er oprindelig en fusion mellem landbrugsskolerne Hammerum, Borris ved Skjern og Kongensgaard ved Lemvig. Siden sammenlægningen med Herningsholm i 2018 har søgningen til landbrugsuddannelsen været stigende.

/mebo

 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle