Fagforening og landmænd i fælles bøn til regeringen

Genovervej VKOs forslag til at skabe bedre vilkår for landmændene, skriver Herning-Ikast Landboforening og Fødevareforbundet NNF Midt Vestjylland i et fælles brev.

VKO-pakken til landbruget har gode elementer, som regeringen burde kunne tilslutte sig.

Det skriver en regional afdeling under fagforeningen NNF og en landboforening i et fælles, åbent brev til regeringen.

"Herning-Ikast Landboforening og Fødevareforbundet NNF Midt Vestjylland opfordrer regeringen til at genoverveje den totale afvisning af den borgerlige bloks forslag," skriver de to organisationer i brevet.

"Vi er enige om, at der er en række forslag, som kan gennemføres på et miljømæssigt forsvarligt grundlag, og som kan gavne vækst og beskæftigelse her og nu," skriver de.

Læs hele brevet nedenfor.


Åbent brev til miljøministeren, fødevareministeren, erhvervs- og vækstministeren, finansministeren og statsministeren

Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti har fremlagt en pakke med en række forslag til, hvad der politisk kan gøres for af bringe landbruget igennem den nuværende krise. Det er afgørende for fødevareklyngen i Midt- og Vestjylland, at vilkårene for landbruget bliver udformet på en måde, så den nuværende krise overvindes.

Økonomien i en tredjedel af fødevareklyngens råvaregrundlag er så hårdt ramt af ruslandskrisen, at den potentielt kan forsvinde. Var det bare landmanden, der skulle ud at finde nyt arbejde, skulle vi som samfund nok klare os, men hver gang der forsvinder en arbejdsplads på et landbrug, forsvinder der fire i følgeerhverv. Så det vil kunne mærkes i det Midt- og Vestjyske.

Vi skal turde stå sammen på tværs af politisk overbevisning. Midt- og Vestjylland har brug for de 12 procent, fødevareklyngen udgør af den samlede beskæftigelse i Midt- og Vestjylland.

Der er mange muligheder for at skabe vækst i fødevaresektoren, men forudsætningen er blandt andet, at der kommer tilstrækkeligt med råvarer fra landbruget, og det kræver, at den nuværende krise overvindes. Det er afgørende for beskæftigelsen, at råvareforsyninger bevares og gerne udvides. Herning-Ikast Landboforening og Fødevareforbundet NNF Midt Vestjylland opfordrer regeringen til at genoverveje den totale afvisning af den borgerlige bloks forslag.

Vi er enige om, at der er en række forslag, som kan gennemføres på et miljømæssigt forsvarligt grundlag, og som kan gavne vækst og beskæftigelse her og nu. Regeringen bør i stedet for en total afvisning gå ind i konstruktive forhandlinger af de 16 forslag, og vi opfordrer til, at der skabes enighed om at gøre en indsats.

Vi opfordrer samtidig til, at hver enkelt forslag gennemføres på en måde, der er miljømæssig i orden, og at forslagene udformes, så resultatet bliver øget vækst og job her og nu i Danmark. Det er i den forbindelse afgørende, at vi kigger på den danske overimplementering af regler, som ifølge nye beregninger koster fødevarebranchen 4-7 milliarder kroner årligt.

Vi er enige om, at der er gode muligheder for at skabe job netop i de dele af vores landsdel, hvor behovet for vækst er størst, fordi det er her, fødevareindustrien og landbruget fylder mest, og at den fremlagte pakke er et godt grundlag for en målrettet indsats. Det er vigtigt, at der bliver vist politisk handlekraft frem for at tænke på valg.
Landboforeningerne giver tilsagn om at arbejde for, at væksten først og fremmest skal skabe beskæftigelse i Danmark, og Fødevareforbundet NNF vil, hvor vi kan, støtte en udvikling af fødevareklyngen.

Med venlig hilsen,

Steen Hartmann Nielsen, afdelingsformand, NNF Midtjylland
&
Karsten Willumsen, formand, Herning-Ikast landboforening

 

Emneord

landbrugspakke

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle